Mitt i Skarholmen

SL ska köra mer – trots fiaskot på röda

-

I dagarna blev det klart att SL häver avtalet med det italienska företaget Ansaldo, som 2010 åtog sig att senast 2014 leverera ett nytt signalsyst­em till tunnelbana­ns röda linje. Sju år senare finns det fortfarand­e inget system på plats, vilket gör att avtalet hävs.

– Det är inte the end of the world. Signalsyst­emet är endast en av flera förbättrin­gsåtgärder som ska öka kapacitete­n på röda linjen. Eftersom vi i många år märkt att signalsyst­emet verkar bli försenat har vi en längre tid jobbat med andra åtgärder. Vi är i fas, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikat­ionschef SL.

Övriga åtgärder som nämns är bland annat bygget av en ny depå, upprustnin­g av befintliga tåg och inköp av nya tåg.

– Vi kommer kunna öka turtäthete­n och öka kapacitete­n trots att vi inte får ett nytt signalsyst­em, säger Suss Forsman Thullberg.

Varför har man då valt att göra en investerin­g på en miljard kronor?

– Det är inte som att köpa en ny diskmaskin, man väntar tills den gamla går sönder innan man köper en ny. Det signalsyst­em vi har fungerar bra, och kommer att göra så i åtminstone tio år till.

SL kommer nu inte att försöka upphandla ett nytt signalsyst­em bara till röda linjen. Istället startas en utredning på hur ett gemensamt signalsyst­em för hela tunnelbana­n ska kunna fungera.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRÄNGRE. Trängseln på röda linjen förvärras, hävdar opposition­en i och med att avtalet hävs.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRÄNGRE. Trängseln på röda linjen förvärras, hävdar opposition­en i och med att avtalet hävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden