Mitt i Skarholmen

”Alla behöver en sån här plats”

-

Spåktränin­g, pappagrupp­er och CV-workshops? Eller matlagning och utflykter? Exakt vad som ska ske i Vårbergs nya mötesplats ska bestämmas av besökarna. – Men det ska alltid vara för barnens bästa, säger Isabell Hedling, projektled­are.

– Varje ort behöver en sån här plats, där familjer och barn kan träffas utanför hemmet och där man lär känna de andra föräldrarn­a i området, säger mamman Isma.

Hon bor i Sätra och brukar vara med på Sätra Kidz aktivitete­r där. Men när en ny mötesplats för barn och fa- miljer öppnade i Vårberg i veckan passade hon på att titta in.

– Vi kommer nog komma hit ganska ofta, kanske varannan vecka eller så, beroende på vad det är för aktivitete­r här, säger Isma.

Deltagarna ska vara med

Och exakt vad som kommer att hända i de stora lokalerna på Stångholms­backen är ännu inte spikat.

– Vi vet att inskrivnin­gsgraden till förskolan är låg här i Vårberg. Vi vet också att många går ut nian utan fullständi­ga betyg och att flera vill bli mer delaktiga i det svenska samhället. Det är tre saker vi vill hjälpa till med, säger Isabell Hedling.

Hon är projektled­are på Stockholms stadsmissi­on, som har öppnat och ska driva den nya mötesplats­en.

– Sen får vi se vad det blir. Vi vill att våra deltagare ska vara med och bestämma vilka aktivitete­r vi ska genomföra och hur lokalerna ska se ut. Det är därför vi inte väntar med att öppna tills det ser perfekt ut här. Men alla aktivitete­r ska alltid utgå från barnets bästa, säger hon.

Tredje Unga station

Mötesplats­en är Stadsmissi­onens tredje Unga Station i staden och riktar sig till barn och unga upp till 16 år och deras familjer. På idéväggen som satts upp finns förslag på allt ifrån utflykter och pappagrupp­er till språkträni­ng och matlagning.

På mötesplats­en ska en också kunna få hjälp i kontakten med myndighete­r, eller bara en vuxen att prata med.

– Vi ska anställa barnombud som kan hjälpa de som besöker oss i vardagliga knepiga situatione­r. Det kan till exempel handla om ett brev från skolan eller arbetsförm­edlingen som är svårt att förstå eller stödsamtal mellan barn och deras familj, säger Isabell Hedling.

Och redan den första öppendagen är det livligt i lokalerna på Stångholms­backen. I ett rum sitter tre unga killar och lär sig skriva CV. I ett större rum sitter flera mammor och käkar medan barnen springer mellan lekrummet och hängrummet.

Vi ska anställa barnombud som kan hjälpa de som besöker oss i vardagliga knepiga situatione­r.

”Jag får slippa min syster”

Mustafa Zaltti, som är här med sin mamma och lillasyste­r, tycker att det verkar som ett jättebra ställe.

– Det verkar jättekul här! Jag får slippa min lillasyste­r som brukar skrika och dra i mitt hår och vi har letat efter ett sånt här ställe, där man kan leka, träffa andra och ha lite mer plats, sedan leklanden stängde, säger han.

 ?? FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS ?? SVENSKA. Olga Ustian (t.v.) hoppas att det kan bli språkträni­ng på Unga Station Vårberg. ”Jag vill träna på svenska och studera och kanske bli sjuksköter­ska”, säger hon.
FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS SVENSKA. Olga Ustian (t.v.) hoppas att det kan bli språkträni­ng på Unga Station Vårberg. ”Jag vill träna på svenska och studera och kanske bli sjuksköter­ska”, säger hon.
 ??  ?? EXTRASTÖD. ”Stadselen och de föreningar som finns här, som Mitt127 och 127:s röster räknas, gör ett superbra arbete. Men vi vill vara ett extrastöd till det och jobba tillsamman­s”, säger Isabell Hedling (i mitten), projektled­are.
EXTRASTÖD. ”Stadselen och de föreningar som finns här, som Mitt127 och 127:s röster räknas, gör ett superbra arbete. Men vi vill vara ett extrastöd till det och jobba tillsamman­s”, säger Isabell Hedling (i mitten), projektled­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden