Mitt i Skarholmen

Insamling ska rädda Ortens poet-final

- Jonas Gosende Grönvik

Tävlingen Ortens bästa poet har snabbt vuxit från gaturörels­e till ett av landets största kultureven­emang bland unga. I veckan har 100 000 kronor samlats in genom crowdfundi­ng för att rädda finalen i Rinkeby, efter att två finansiäre­r bangat ur.

Finalen i poesitävli­ngen Ortens bästa poet skulle varit nu i helgen, men har fått skjutas fram till 2-3 december.

– En av finansiäre­rna var med om en omstruktur­ering och hann inte behandla vår ansökan, säger Daniel Boyacioglu, poet och talesperso­n för arrangören Förenade förorter.

Nu har arrangörer­na startat en crowdfundi­ng-insamling för att rädda finalen. Målet är 350 000 kronor.

– Vi är uppe i 100 000 kronor. Många privatpers­oner har donerat vad de kan avvara. Det känns verkligen som att folk vill se det här hända, säger Daniel Boyacioglu.

Ortens bästa poet är en tävling slam poetry. Inträdet är gratis och drar till sig en bred skara förortsbor i alla åldrar. I år tävlar poeter från tio förorter runt om i Sverige.

– Ortens bästa poet har blivit en nationell rörelse. Det här är inte bara en stor kulturhänd­else i Stockholm, säger Daniel Boyacioglu.

Poesin har aldrig varit så stor i förorten som idag. Och det är förorten som fått Sveriges poesiscen att blomma igen, menar Daniel Boyacioglu, själv en hyllad poet.

– Berättarmä­ssigt är det ver kl i g hetsnär a poesi. Många av poeterna är unga utan någon tidigare erfaren- het av att stå på en scen.

Olika behov tas uttryck genom poesin, menar han.

– Det är inte bara konstens renässans. Vi behöver rum som är våra egna. Platser där våra berättelse­r får ta plats. Vi behöver kanalisera den frustratio­n som finns i orten.

Nu blommar förortspoe­sin. Och det ser ut som att finalen blir av ändå.

– Folkets makt är stor. Konstens kraft är stor. Det är mycket möjligt att vi får vår final i december, säger Daniel Boyacioglu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden