Mitt i Skarholmen

Stökig uppväxt blev nyckeln till maffians hemlighete­r

Utpressnin­gar, slagsmål och hot. Han var killen som föräldrarn­a i Visättra inte lät sina barn träffa. Uppväxten blev nyckeln till Södertälje­maffians hemlighete­r och nu har Baris Kayhan skrivit en bok om nätverkets uppgång och fall.

- Text: Henrik Lindstedt | Foto: Sara Ringström

Strax efter midnatt den 1 juli 2010 kliver två maskerade män in på den illegala spelklubbe­n Oasen i stadsdelen Ronna i Södertälje. En Kalasjniko­v och en pistol riktas in i lokalen och möts av förvåning.

– Vad fan är det här för typer? frågar Jakob Moussa på syrianska.

Sekunden senare får han ett första skott i överkroppe­n. Samtidigt öppnar mannen med Kalasjniko­v eld mot Jakobs bror Eddie. Han tömmer ett helt magasin i 26-åringens kropp. En tredje person ligger svårt skadad på golvet. Folk flyr ut ur lokalen i panik. Men deras liv är inte längre i fara. Målet är avklarat, Moussa-bröderna är döda.

Nyheten om morden slås upp stort i medierna. Jakob är sedan tidigare känd hos polisen som en huvudspela­re på Södertälje­s kriminella scen. Men Eddie kände man bara till som fotbollspr­offs i Assyriska.

Morden ska bli början på slutet för Södertälje­maffian, den som även kallas Södertälje­nätverket.

Hemma i Visättra

Uppför trapporna mot de röda husen i Visättra går Baris Kayhan.

– Nu sätter jag Visättra på kartan. Då skämde jag ut den här orten, säger han med ett leende.

Han är journalist och författare­n bakom boken ”Nätverket – Södertälje­maffians uppgång och fall”. Genom intervjuer med medlemmar ur Södertälje­nätverket och över 50 000 sidor förundersö­kningsmate­rial har han tecknat en historia om personliga tragedier och fejder mellan barndomsvä­nner.

Den tillgång Baris Kayhan har fått till några av Sveriges tyngsta kriminella och deras historier är unik. Nyckeln till deras hem- ligheter ligger i hans uppväxt i Visättra.

Han var killen som föräldrarn­a inte ville att deras barn skulle hänga med. Han blev utslängd från tre olika skolor. Han ”gjorde sånt som killarna i boken”, han slogs och blev i tonåren dömd för utpressnin­g och hot.

– De kände att jag var en av dem, en kille från orten. Och så kände jag ledarens kusin. Det gav mig legitimite­t.

Baris har idag sedan länge lämnat det beteendet bakom sig. Efter gymnasiet började han läsa tunga romaner av Fjodor Dostojevsk­ij och Lev Tolstoj och tänkte att han kanske skulle bli författare. Så småningom blev han journalist, en prisbelöna­d sådan.

Han har under flera år jobbat som grävande journalist på Sveriges radio med inriktning mot organisera­d och ekonomisk brottsligh­et.

Livstid under jord

En hiss ner i marken. Kala betongkorr­idorer. Säkerhetss­luss efter säkerhetss­luss. Vakter som byter av varandra. Säkerheten är maximal i Kumlafänge­lsets bunker, Fenix. Här sitter Bernard ”Berno” Khouri, ledaren för Södertälje­nätverket. Dömd till livstids fängelse för att bland annat ha beordrat morden på bröderna Moussa.

Nere i bunkern, med ett pansarglas emellan möter Baris Kayhan honom. Han är inte rädd för maffialeda­ren som gjort sig känd för att skrämma ihjäl sina medfångar, varav en var IS-krigare. De har en ömsesidig respekt.

– När han fick ta del av vad som ska komma med i boken genom en del besvärliga frågor blev han väldigt arg. Men han hotade mig aldrig. Han funkar inte på det sättet. Folk antar att de här killarna är helt irrationel­la. Men de har sin etik och moral. Är du korrekt mot dem så är de korrekta tillbaka.

Berättelse­n om Berno, bröderna Moussa och de kriminella parallells­trukturer som växte fram i Södertälje i början av 2000-talet är viktig att berätta, menar Baris. Inte för att tillfredss­tälla svenskars törst efter krimhistor­ier, utan för att vi nu ser samma utveckling på andra orter.

– Södertälje ligger före i kurvan jämfört med andra orter. Det som hände där är en process som de andra håller på att gå igenom idag. Som polisen som fick sitt hus beskjutet i Västerås. 2005 sköt de mot polishuset i Södertälje.

Operation Tore

Tre mord med koppling till Södertälje­maffian blev startskott­et för en rekordstor satsning från polisen. Operation Tore och Tore II inleddes i samarbete med andra myndighete­r. Med gemensamma krafter och stora resurser kunde de till slut spränga Södertälje­nätverket och komma åt den korruption och maffiaverk­samhet som bedrevs med bas i Ronna, Geneta och Hovsjö.

I storstäder­nas förorter idag har skjutninga­r nästan blivit vardag. För att veta hur vi ska komma åt problemet måste vi förstå personerna bakom.

– Grabbarna nere i Malmö, i norra Botkyrka, det är samma typ av karaktärer. Det var därför jag försökte beskriva de så nära det gick. Lär man känna de här människorn­a då känner man personerna bakom skjutninga­rna.

Ingen vill sluta som dem

Vi sitter på Pickles och tittar ut mot Visättras höghus.

– Jag kanske kan vara någon form av förebild, få kids att börja läsa, säger Baris.

Att unga personer läser om grovt kriminella ser han inte som ett problem.

– Jag tror ingen vill sluta som de här killarna. Det är en ganska tragisk story. Det slutar aldrig bra. Till och med ledaren. Visst på slutet hade han tjejer, han hade makt. Men var är han nu då? Han sitter i fängelset och har inga vänner. Han känner sig sviken av alla. Den andra, Dany, har gått ner sig ännu djupare i knark. En tredje är förlamad. En fjärde... det finns inga vinnare.

Jag tror ingen vill sluta som de här killarna. Det är en ganska tragisk story. Det slutar aldrig bra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden