Mitt i Skarholmen

Varför måste jag äta medicin mot kolesterol fast jag mår bra?

-

Min läkare tycker att jag ska äta medicin för att sänka kolesterol­et men jag har sett mina provsvar och de är normala. Kan du hjälpa mig att förstå bättre?

Kolesterol är en av flera faktorer som påverkar risken för hjärt/kärlsjukdo­m och vi ska väga samman dessa riskfaktor­er och värdera dem tillsamman­s med själva kolesterol­värdet.

Det vi kallar normalvärd­e eller referensin­tervall är en sorts genomsnitt­lig nivå som tagits fram av friska testperson­er och som ska motsvara befolkning­en. Det finns oftast en undre och en övre gräns som båda är satta så att några procent av testperson­ernas resultat ligger utanför gränserna. Det betyder alltså att även friska personer kan ha ett ” onormalt” värde. Det finns också en stor variation mellan olika individer och dessutom en liten grad av variation i själva analysmeto­den.

I vissa fall skiljer sig värden åt mellan barn och vux- na eller förändras vid ett normalt åldrande. Det betyder att gränserna för det normala förflyttas, men det finns inte alltid referensin­tervall framtagna för det. I de flesta fall används normalvärd­ena också som utgångspun­kt för när vi ska utreda vidare, ställa diagnos eller behandla. Ibland använder vi oss av andra gränser för sådana beslut.

När det gäller just kolesterol­värdet finns ett referensin­tervall med en undre och en övre gräns, och de värden som faller utanför får en stjärna eller annan markering i j ournalsyst­emet såsom ”onormalt”. Kolesterol är en av flera faktorer som påverkar risken för hjärt/kärl-sjukdom och vi ska väga samman dessa riskfaktor­er och värdera dem tillsamman­s med själva kolesterol­värdet innan vi rekommende­rar kolesterol­sänkande behandling. Vid ökad risk använder vi andra gränser för vilken kolesterol­nivå som är för hög (beslutsgrä­ns) och vilken nivå som är målsättnin­gen att nå med behandling­en. Diskutera gärna detta mer med din läkare, som vet mer om vad som gäller för just dig.

 ??  ?? DÅLIG KOST. Kolesterol är en av flera faktorer som påverkar risken för hjärt/kärl-sjukdom.
DÅLIG KOST. Kolesterol är en av flera faktorer som påverkar risken för hjärt/kärl-sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden