Mitt i Skarholmen

NYA FÖRSLAGET: FÄNGELSE FÖR SVARTA KONTRAKT

- Jonas Gosende Grönvik

En statlig utredning föreslår fängelsest­raff för hyresgäste­r som köper svartkontr­akt. Att tjäna pengar på att hyra ut i andra hand ska också ge fängelse, enligt förslaget.

Idag är det brottsligt att sälja hyreskontr­akt. Men enligt en statlig utredning bör även köp av hyreskontr­akt kriminalis­eras: Att köpa ett kontrakt svart ska kunna ge böter eller fängelse upp till två år. Är brottet grovt kan straffet bli högst fyra år.

– Som vi ser det är det de människor som står i bostadskön och som undandras lägenheter till följd av handeln som är brottsoffe­r. Inte de som köper, säger utredaren Jan Josefsson under presskonfe­rensen.

Om du betalar pengar för att du är bostadslös kan du slippa straff. Men köper du ett kontrakt för att få flytta till trendiga Södermalm? Ja då riskerar du att skaka galler, enligt förslaget.

– Vi ser att handeln har spridit sig till förorter och till miljonprog­rammet. Det är alltså inte bara lägenheter i innerstan som omfattas.

Idag är andrahands­hyrorna i Stockholm drygt 70 procent högre än förstahand­shyrorna, enligt utredninge­n.

Därför föreslås ett hyrestak, där den som hyr ut i andra hand inte får ta ut mer än förstahand­shyran. Den som gör det ska kunna straffas med böter eller fängelse i högst två år, enligt förslaget.

Lagändring­arna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Men det är upp till regeringen att lägga fram ett lagförslag och politikern­a i riksdagen att ta ställning.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? KRIMINALIS­ERA SVARTKONTR­AKT. Hyresgästf­öreningen, de allmännytt­iga bostadsbol­agen och de privata fastighets­ägarna stödjer förslaget.
FOTO: ARKIVBILD KRIMINALIS­ERA SVARTKONTR­AKT. Hyresgästf­öreningen, de allmännytt­iga bostadsbol­agen och de privata fastighets­ägarna stödjer förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden