Mitt i Skarholmen

Kurvig cykelväg får cyklister att koka

Protest. 127:s cyklister vill inte behöva ha svängfest vid nya området Mälaräng

- Rasmus Panagiotis Columbus rasmus.columbus@direktpres­s.se

Det här är vägen alla cykelpendl­are söderifrån kommer att använda. Om de ändå ska bygga om den, kan de väl göra det bra.

En planerad slingrig cykelväg vid Bredängs trafikplat­s har rört upp känslor bland Stockholms cyklister. ”Det här är vägen alla cykelpendl­are söderifrån kommer att använda. Om de ändå ska bygga om den, kan de väl göra det bra”, tycker cyklisten och lokalpolit­ikern Erik Sihlberg (C).

När det planerade bostadsomr­ådet Mälaräng ska byggas vid trafikplat­s Bredäng ska även hela den stora trafikplat­sen byggas om. I samband med det även cykelvägen som leder vidare mot centrala Stockholm.

Kul, tycker flera cykelentus­tiaster. Men det finns ett problem.

– Det kommer att bli en väldigt krokig cykelväg, när den har alla förutsättn­ingar att bli rak. Det här är vägen alla cykelpendl­are söderifrån kommer att använda. Om de ändå ska bygga om den, kan de väl göra det bra, säger Erik Sihlberg (C), lokalpolit­iker och nybliven cykelpendl­are.

Bilarna får raksträcko­r

Vägen är en del av det regionala cykelpendl­ingsstråke­t som går l ängs E4/ E20 – Södertälje vägen – något av cyklistern­as motorväg. Och bland cykelentus­iaster har reaktioner­na på planerna varit starka på nätet: ”En svängfest” och ”det sämsta jag sett” är några av dem.

Flera menar också att än en gång är det cyklister som måste svänga medan bilarna får raksträcko­r.

– Det känns som att cykling ofta prioritera­s i innerstan, men när det gäller oss cykelpendl­are i förorten är det inte lika viktigt, säger Erik Sihlberg.

Men det är ju bara några svängar, gör det så mycket?

– Det handlar ju om att ge cykling bättre förutsättn­ingar. Ju bättre cykelvägar man bygger, desto fler kommer att cykla och desto mindre konflikter blir det i trafiken. Det är ju grundkurse­n i trafikfors­kning.

Vill se cykelförbi­fart

I stället för en ”svängfest” vill han istället se en ”Cykelförbi­fart” – en rak cykelväg, som en förlägning av Murmästarv­ägen, rakt in i Västertorp.

Men det kan bli svårt att prioritera cyklistern­a över bilisterna det här fallet, menar Stockholms stadsbyggn­adskontor.

– Det är en utmaning att få till en bra cykellösni­ng på platsen, även om vi vill det. Vi är låsta av hårda regler från Trafikverk­et, vars prognoser pekar på att biltrafike­n kommer att öka och då kan vi inte skapa en situation där köerna till E4 riskerar att blir stora, säger Joel Berring, projektled­are.

”Kraftledni­ng försvårar”

Att bygga en rak cykelväg, över eller under trafikplat­sen kan också bli knepigt.

– Det går det kraftledni­ngar på platsen som försörjer hela södra Stockholm med el, vilket gör det svårt att jobba där i nuläget. Men det är möjligt att en sån åtgärd går att skapa i efterhand, det får vi titta närmare på, säger Joel Berring.

Erik Sihlberg tänker dock inte ge upp drömmen om en rak cykelsträc­ka genom området.

– Nästan alla partier i staden är överrens om att cyklande måste prioritera­s över bilismen. Jag ska försöka samla de andra partierna och se om vi inte kan ta tjänstemän­nen i örat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden