Mitt i Skarholmen

Kontrollan­ter med kameror ska minska våld i SL-trafiken

- Michael Toll

SL:s personal ska utrustas med kroppskame­ror. Målet är att öka säkerheten samt minska stöket – och få fast fler fuskåkare.

I somras testade SL och Arriva att låta tio stycken bussförare på linje 179 ( Vällingby och Sollentuna) och linje 514 ( Spånga station och Häggvik) bära kroppskame­ror när de jobbade. Många av chaufförer­na hade blivit hotade och kamerorna var en del av SL:s trygghetss­atsning.

Nu ska projektet utvidgas.

– I somras startade vi en testpilot och när vi nu har en känsla av att det fungerar tänker vi skala upp satsningen, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

Under de tre månader testet med kroppskame­ror ägde rum minskade våldet, och hot om våld, mot de chaufförer som har burit kroppskame­rorna. Samtidigt har antalet f uskåkare också minskat.

– Det har varit en positiv sidoeffekt. Fusk- och tjuvåkare tycks dra sig för att åka om det finns en risk att de filmas, säger Kristoffer Tamsons.

Kring årsskiftet ska ett 40tal nya kameror börja användas. Främst är det busschauff­örer, biljettkon­trollanter och ordningsva­kter som, om de s j älva v i l l , s ka bära kroppskame­rorna när de arbetar.

– Hot och våld är bland de mest förekomman­de brotten i kollektivt­rafiken. Många roller är extra utsatta och det är inte okej. Vi hoppas nu att kamerorna ska bli ett effektivt verktyg som gör arbetssitu­ationen förbättras. Tryggare medarbetar­e ger tryggare kollektivt­rafik, säger Kristoffer Tamsons.

 ?? FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS ?? CYKELFÖRBI­FART. ”Här borde de bygga en rak cykelväg”, tycker lokalpolit­ikern Erik Sihlberg (C), som står där planerade cykelvägen kommer svänga.
FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS CYKELFÖRBI­FART. ”Här borde de bygga en rak cykelväg”, tycker lokalpolit­ikern Erik Sihlberg (C), som står där planerade cykelvägen kommer svänga.
 ?? FOTO: PRESSBILD/DIREKTPRES­S ?? NU SKA DU FILMAS. SL köper in ett 40-tal nya kroppskame­ror som personalen på utsatta busslinjer ska använda.
FOTO: PRESSBILD/DIREKTPRES­S NU SKA DU FILMAS. SL köper in ett 40-tal nya kroppskame­ror som personalen på utsatta busslinjer ska använda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden