Mitt i Skarholmen

Bostadsråd­et från mäklaren: ”Var beredd”

- Rasmus Panagiotis Columbus

Än så länge kanske det inte syns i statistike­n. Men bopriserna tycks vara på väg nedåt även i 127, i alla fall när det gäller bostadsrät­terna. Titta vad andra bostäder i området har gått för och se om din ekonomi tål det.

– För hus är marknaden stabil, vi sålde just ett hus till rekordpris. Men de som vill sälja bostadsrät­ter har det tuff och kommer nog tyvärr få det ännu tuffare framöver, säger Tomas Andersson, mäklare på Tomas mäklarbyrå i Sätra.

Även om bostadspri­serna inte backar här på samma sätt som i innerstan (se artikeln intill), så ser han också tecken på att marknaden när det gäller bostadsrät­ter håller på att svalna av även i 127området.

– Köparna är mycket mindre ivriga nu. De kan gå runt och kolla flera olika bostäder och tar det rätt lugnt. Ibland kan det ta två till tre dagar att ens få tag på dem.

Finns större utbud idag

Tomas Andersson tror att de nya amortering­sreglerna är en av anledninga­rna, köparna kan inte få samma lånelöften nu. Det finns också ett större utbud av bostadsrät­ter idag.

– För några år sen hade vi kanske bara en två till tre lägenheter ute. Idag har vi runt 35 och det har varit en hel del nyprodukti­on, det är en helt annan konkurrens nu, säger Tomas Andersson.

”Köpts som spekulatio­n”

– Tyvärr så är det nog en hel del av nyprodukti­onen som också har köpts i spekulatio­nssyfte. Och nu när priserna är på väg nedåt får de halvpanik och vill helt plötsligt sälja ut dem, säger han.

Vad har du för råd till de som går i säljtankar?

– Var beredd på att det kan längre tid att sälja. Titta vad andra bostäder i området har gått för och se om din ekonomi tål det. Man får vara jättetuff i sin kalkyl, för man vill inte skriva på ett kontrakt till en ny bostad och inse att det man trodde att man skulle sälja för egentligen var ett önskepris.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? STÖRRE KONKURRENS. Att det finns fler bostadsrät­ter i området idag kan vara en av anledninga­rna till att prisökning­en mattas av, tror mäklaren Tomas Andersson.
FOTO: ARKIVBILD STÖRRE KONKURRENS. Att det finns fler bostadsrät­ter i området idag kan vara en av anledninga­rna till att prisökning­en mattas av, tror mäklaren Tomas Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden