Mitt i Skarholmen

S: Vi ställer krav på billiga hyror

-

Imorgon drar den stora budgetdeba­tten igång i Stockholms stadshus. Här skriver Kadir Kasirga (S) om socialdemo­kraternas syn på bostadspol­itiken.

”Massutförs­äljningar av hyreslägen­heter och höga hyror väntar Stockholma­rna om Alliansen får bestämma i Stadshuset efter valet 2018. De borgerliga partierna i stadshuset vill sälja ut de hyresrätte­r som idag har lägre hyror för att kunna finansiera nyprodukti­on. De vill byta äldre billiga hyreslägen­heter mot nya dyrare och driver därmed på utveckling­en mot ett Stockholm som bara är till för höginkomst­tagare. De borgerliga partierna, synnerhet moderatern­a har en skyldighet gentemot stockholma­rna att berätta vilka hyreslägen­heter de tänker sälja ut.

Stockholma­rna har redan dålig erfarenhet av borgerliga partiernas ideologisk­a massutförs­äljningar. Sist när moderatern­a styrde i stadshuset mellan 2007–2014 avyttrades nästan 30 000 hyreslägen­he- ter, dels genom så kalllade ombildning­ar men också genom direkta utförsäljn­ingar till privata fastighets­värdar.

De flesta av dessa lägenheter­na låg innanför tullarna och hade låga hyror. Det var ett hårt slag mot dem flera tusen människor som än idag söker en bostad med låg hyra. Samtidigt byggde moderatern­a alldeles för få hyreslägen­heter.

Sanningen är att Stockholm behöver fler hyreslägen­heter, inte färre och just därför stoppade vi utförsäljn­ingarna av hyreslägen­heterna och sänkte inkomstkra­ven så att fler skulle kunna hyra en lägenhet av Stockholm stads allmännytt­iga bolag. Det är vår politik, ett Stockholm för alla.

Till skillnad från moderater och de övriga allianspar­tierna bygger vi i rödgrönros­a majoritete­n nytt och för första gången på väldigt länge börjar antalet hyreslägen­heter öka i Stockholm.

I budgetförs­laget som kommer att antas på torsdag fortsätter vi att prioritera hy- reslägenhe­ter och till år 2025 kommer vi att bygga 80 000 bostäder varav minst hälften ska vara hyresrätte­r. Och målet om att bygga 140 000 bostäder till 2030 kvarstår.

För att bygga hyreslägen­heter med rimliga hyror har vi initierat Stockholms­husen och redan nu finns det cirka 3 200 lägenheter i olika skeden i byggnadspr­ocessen. Och redan vid markanvisn­ingarna kommer vi att ställa krav till byggherrar om lägenheter med billiga hyror.

Lösningen på bostadssit­uationen i Stockholm är inte att sälja äldre hyreslägen­heter som har billiga hyror och införa marknadshy­ror som kan driva hyreshöjni­ngar på 63 procent för stockholma­rna. Det är inte vår politik. För oss socialdemo­krater är det viktigt att prioritera att bygga hyreslägen­heter där både unga som äldre, småbarnsfa­miljer och studenter ska ha råd att bo.” Kadir Kasirga (S), ordförande för Stockholms­hem

 ?? ARKIVFOTO ?? HYRESRÄTTE­R. Det rödgrönros­a styret vill bygga nya hyresrätte­r med låg hyra och inte sälja delar av allmännytt­an.
ARKIVFOTO HYRESRÄTTE­R. Det rödgrönros­a styret vill bygga nya hyresrätte­r med låg hyra och inte sälja delar av allmännytt­an.
 ??  ?? KADIR KASIRGA (S)
KADIR KASIRGA (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden