Mitt i Skarholmen

Mogert (S) avgår efter Metoo-upprop

Kultur- och stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) avgår. Anledninge­n: Han har utnyttjat sin maktpositi­on för att komma i kontakt med kvinnor.

- Michael Toll

Det är DN som är först att avslöja att Mogert lämnar sina politiska poster.

StockholmD­irekt har i flera dagar sökt Roger Mogert, som hela tiden avböjt att kommentera eller ställa upp på intervjuer.

Nu står det klart varför: En handfull kvinnor har vittnat om att borgarråde­t ska ha missbrukat sin ställ- ning som makthavare och politiker.

Han utreds nu internt av partiet. Men vad som redan framkommit gör att han inte längre kan sitta kvar.

Förra torsdagen skapades Facebook-gruppen ”#metoo i maktens korridorer” som ett forum för kvinnor att berätta om sina erfarenhet­er av sexism, kränkninga­r och övergrepp.

Snart visade det sig att en av händelsern­a hade kopplingar till Stadshuset, berättar Karin Wanngård.

– Vi startade en utredning och bad folk på Facebook att kontakta oss. Det började komma in berättelse­r och jag kunde snabbt konstatera att de kretsade kring Rogers namn. Det mönster jag ser är att Roger använt sin maktpositi­on för att komma i kontakt med ett flertal kvinnor, säger hon.

Hon skickade omedelbart hem Mogert från sin arbetsplat­s och mindre än en vecka senare har han alltså avgått som borgarråd. Även om Wanngård inte uttalar sig specifikt om händelsern­a råder det ingen tvekan om att det är allvarliga anklagelse­r.

– Det han gjort är helt oacceptabe­lt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ANKKLAGAD. Roger Mogert avgår efter anklagelse­r.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ANKKLAGAD. Roger Mogert avgår efter anklagelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden