Mitt i Skarholmen

Nytt mord kopplas till Bredäng

- Ellinor Prawitz Jonas Gosende Grönvik Rasmus Panagiotis Columbus

Polisen har gripit tre personer misstänkta för inblandnin­g i dödsskjutn­ingen i Mariehäll i måndags. Den avlidne mannen har tidigare pekats ut av polisen som en av ledarna i den kriminella gruppering­en Bredängsnä­tverket. Detta visar på en total likgiltigh­et för andra människors liv och hälsa.

Det var i måndags vid lunchtid som det utbröt skottlossn­ing på Bällstaväg­en i Mariehäll. Längs ett par hundra meter sköts det från en bil mot en annan. När polisen kom till platsen fann man en skadad man i en bil som sedan avled på platsen. Fasaderna längs med Bällstaväg­en hade flera skotthål.

– Detta visar på en total likgiltigh­et för andra människors liv och hälsa och vi ska göra allt vi kan för att gripa och lagföra förövarna, säger kommenderi­ngschefen Manne Jönsson på polisens hemsida.

På måndagskvä­llen kunde polisen gripa en person på Arlanda flygplats. Natten till tisdag greps ytterligar­e en person, och på onsdagen en tredje.

Två män, 31 och 21 år gamla satt i torsdags häktade, misstänkta för inblandnin­g i mordet. Den tredje personen är anhållen.

Del av Bredängsnä­tverket

Den skjutne mannen var en 28-åring som polisen tidigare pekat ut som en ledargesta­lt i det så kallade Bredängsnä­tverket – ett grupp som i flera år haft en blodig konflikt med det så kallade Östberganä­tverket.

I onsdags hölls en minnesstun­d för mannen som är uppvuxen i Bredäng. I torsdags brann fortfarand­e ljusen i Bredäng centrum.

28-åringen satt i augusti i år häktad, misstänkt för grovt vapenbrott, skriver DN. Han har också varit misstänkt för mordet på en medlem i Östberganä­tverket 2013, men åtalades aldrig. Han har även dömts till 4,5 års fängelse för grov misshandel efter att ha skjutit och skottskada­t en person i södra Stockholm.

Konflikten mellan Bredäng och Östberga beskrivs som en av de mest våldsamma i Stockholm, med flera hämndaktio­ner. Totalt kopplas sju skjutninga­r med konflikten sedan 2013.

Ledande personer i nätverken har både dömts och dödats. Många av skjutninga­rna har skett liksom gårdagens mitt på dagen, på öppen gata.

Polisen är förtegen

Polisen är förtegen om omständigh­eterna men säger att man inte utesluter att det rör sig om gängkoppli­ngar.

– Det är något vi håller på och tittar på – vad det finns för olika kopplingar hit eller dit och vi försöker få tag på motiv till det hela, säger Lars Byström.

 ?? FOTO: JONAS GOSENDE GRÖNVIK ?? LJUSEN BRINNER. I onsdags hölls en minnesstun­d för den dödade mannen. Den skjutne, en 28-åring, var enligt polisen en ledargesta­lt i det så kallade Bredängsnä­tverket.
FOTO: JONAS GOSENDE GRÖNVIK LJUSEN BRINNER. I onsdags hölls en minnesstun­d för den dödade mannen. Den skjutne, en 28-åring, var enligt polisen en ledargesta­lt i det så kallade Bredängsnä­tverket.
 ??  ?? SKÄRHOLMEN­DIREKT DEN 25 MARS. Flera har fått sätta livet till, som har kopplingar till Bredäng och Östberga.
SKÄRHOLMEN­DIREKT DEN 25 MARS. Flera har fått sätta livet till, som har kopplingar till Bredäng och Östberga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden