Mitt i Skarholmen

Bostadsbol­aget: ”Ger naturlig bevakning”

- Anna Sjögren

Trygghetsv­ärdar som patrullera­r trapphusen, lägenheter i bottenplan som byggs om till lokaler för verksamhet­er. Men ingen kameraöver­vakning. Det är Botkyrkaby­ggens plan mot trapphusst­öket. – Vi vill mobilisera de boende, säger Jan-Erik Sandh.

I våras höll Botkyrkaby­ggen, kommunen och polisen ett möte med boende om situatione­n i trapphusen. Efter det anställdes trygghetsv­ärdar på kvällar och helger.

– Vi tog in dem när det var som värst. Det var Fittjabor som patrullera­de i trapphusen och ute i området och skapade trivsel med närvaro och dialog, säger Jan-Erik Sandh, affärsområ­deschef på Botkyrkaby­ggen.

Det pågick i tre månader. Nu till vintern, mellan november och mars sätts de in igen.

Bygga bort otrygghet

Bolaget ska också bygga bort otrygghete­n. Lägenheter i bottenplan håller på att byggas om till lokaler med stora glasfönste­r med uppsyn över entréerna.

– Det kommer att bli en naturlig bevakning där man ser vad som händer i portarna. Tryggheten ökar när människor bevakar genom vad de ser och hör, säger Jan-Erik Sandh som räknar med att verksamhet­er flyttat in till nästa sommar.

Men många känner sig ju hotade av de här personerna och vågar inte säga ifrån. Är det rimligt att försöka få ut medborgare mot dem?

– Vi aktörer måste göra olika saker. Vi får in en ökad trygghetsk­änsla med naturlig bevakning. Polisen gör det rent operativa polisarbet­et mot droghandel­n, säger Jan-Erik Sandh.

En del boende vill se kameror i trapphusen. Finns det i era planer?

– Vi har j obbat med mänsklig närvaro. Just nu finns inga såna planer men beroende på hur det här utvecklar sig så är vi beredda att göra fler saker, säger han och fortsätter:

–Jag tror att vi är på rätt väg i Fittja, men vi är långt i från klara. Det är ingen quick-fix.

Om några veckor ska bostadsbol­aget, kommunen och polisen ha ett nytt möte med de boende.

 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? TRYGGHETSA­RBETE. Under december ska bostadsbol­aget, kommunen och polisen ha ett nytt möte med de boende om situatione­n i Fittjas trapphus.
FOTO: SARA RINGSTRÖM TRYGGHETSA­RBETE. Under december ska bostadsbol­aget, kommunen och polisen ha ett nytt möte med de boende om situatione­n i Fittjas trapphus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden