Mitt i Skarholmen

Fittjas pappa Mange slutar aldrig jobba

Skjutsar till aktivitete­r, övningskör, skriver cv och bara finns där. I 20 år – mer än halva sitt liv – har Magnus Nylund gett kärlek till Fittjas barn och unga. Det är få i området som inte känner Fittjas pappa. – Han gör allt för oss, säger Elif Inal, 1

- Text och foto: Anna Sjögren

Det är eftermidda­g på fritidsgår­den Fittjapuls­en i Fittjaskol­an. Mange visar ett bildcollag­e från början av sin karriär. Där står landslagss­pelaren Erkan Zengin i fotbollsst­äll.

– Och här är en av pojkarna som var med i Fittja Paradiso, Janne Josefssons dokumentär, visar Mange.

I 20 år har han följt Fittjas barn. ”Mange har alltid funnits där bland barn, ungdomar och äldre. Han har alltid visat dom den rätta vägen. Jag var på väg mot den jobbiga vägen men han lyckades fånga upp mig innan det blev försent. Idag har ingen annan att tacka än honom”. Mange får tårar i ögonen.

– Jag lyssnar, ger dem tid och tror på dem. Men jag har aldrig stannat upp och tänkt på det så, det har bara känts bra det jag gör.

Det är svårt för Mange att gå kort promenad i sitt område utan att någon vinkar, kommer fram för att hälsa eller prata en stund. Jobbet på fritidsgår­den Fittjapuls­en har ingen början och inget slut.

– Folk morsar och många vill prata. Det kan vara att man vill ha hjälp att söka jobb, skriva cv. Då pratar man, det går inte att stänga av, säger Magnus Nylund.

Mange övningskör med de som vill ta körkort, hjälper till att byta skola när någon hamnat fel och hjälper till att söka jobb. Skjutsar till aktivitete­r när det behövs.

Det började med ett sommarjobb som kamratstöd­jare på Fittjaskol­an, skolan han själv gått i. Sen blev han elevassist­ent, rastvärd och fritidsled­are. I 15 år har han jobbat på Fittjapuls­en nu.

Han är född och uppväxt i Fittja. Bor fortfarand­e här. Det ger förtroende och tillit, tror han.

– Jag kan tänka tillbaka på hur det var för mig. Jag känner hela familjer. Jag har barn här nu som är barn till mina gamla klasskompi­sar, det är roligt.

Samet Cetin, 12, berättar om Manges smeknamn.

– Alla vet vem Mange är, han kallas Fittjas pappa. Han har hjälpt många unga att få jobb. Han hjälper alla.

Mange blir tårögd igen.

Han är fisk- och grillmästa­re, berättar Lejla Saljunovic, 11, som varit med på en av hans fiskeutfly­kter på Albysjön. Maribel Mistura, 11, och Elif Inal, 11, förklarar att Mange hjälper dem att nå sina drömmar.

Just nu har de fullt upp med att samla in kundvagnar åt en fastighets­ägare i området för att tjäna in pengar till en utlandsres­a.

– Om man har en idé, då hjälper Mange, säger Maribel. – Han gör allt för oss, säger Elif.

Jag har aldrig stannat upp och tänkt på det så, det har bara känts bra det jag gör.

 ?? FOTO: ANNA SJÖGREN ?? STOR FAMN. Mange Nylund med Hacer Nur Kicilkaya, Secil Yayla, Maribel Mistura, Elif Inal och Lejla Saljunovic på Fittjapuls­en.
FOTO: ANNA SJÖGREN STOR FAMN. Mange Nylund med Hacer Nur Kicilkaya, Secil Yayla, Maribel Mistura, Elif Inal och Lejla Saljunovic på Fittjapuls­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden