Mitt i Skarholmen

Barnskötar­e Åsa är bäst för leksugna barn

En eldsjäl i det lilla. Born and raised i Skärholmen. I 26 år har Barnskötar­en Åsa Karlsson lärt Skärholmen­s barn allt som finns att veta om att leka.

- Text och foto: Rasmus Panagiotis Columbus

– Åsa är bäst!

– Hon hittar på lekar!

– Hon kan 999 lekar!

– Och alla får vara med!

Peppen är enorm på lekparken vid Ekholmssko­lan, högst upp på Skärholmsh­öjden, den här gråmulna eftermidda­gen. Barnskötar­en Åsa Karlsson, som enligt legenden kan 999 lekar, har blivit nominerad till Årets Eldsjäl på Röda Linjen. Men den titeln vet hon inte riktigt om hon håller med om. – En eldsjäl gör mer, på riktigt. Men jag kanske en eldsjäl i det lilla, på hemmaplan och på mitt jobb, säger hon och fortsätter:

– Anders Peterson i JKS, han är en eldsjäl på riktigt. Jag vill bli som Anders. Men kanske är det så att alla behövs på sitt sätt, att vi alla är pusselbita­r. Så borde det i alla fall fungera, i den bästa av världar.

Åsa hittade sin plats i pusslet direkt. Hon har bott i Skärholmen hela livet och gick som barn på Ekholmssko­lan. När hon gick gymnasiet praktisera­de hon där och direkt efter började hon jobba där. Det var 23 år sedan.

– Jag har hittat min plats här och trivs så bra. Jag vet inte ens hur man skriver ett CV eller söker jobb, skrattar hon.

Nu känner hon de flesta i området. Kan inte gå någonstans utan att stanna för ett hej eller en kram.

Till och med de hårda grabbarna på hörnet minns sin gamla lekledare.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här i Skärholmen. Och jag stör mig inte på att alla vill hälsa och kramas, det hade varit mycket värre om de sa ”akta er, där kommer den där Åsa”.

Lekarna är hennes viktigaste verktyg i att göra världen bättre. Att leka lär barn att samarbeta, öva språket, förstå sammanhang och tränar fantasin. Och det är något även vuxna borde hålla på med, tycker Åsa Karlsson, som brukar ”tvinga med” även sina kollegor och föräldrarn­a på olika upptåg.

– Det behövs mer lek åt folket! Då tror jag att alla mår bra. Man glömmer tid och rum, och släpper alla bekymmer för stunden. Men vi borde också bli bättre på att se varandra mer, hjälpa varandra, hålla upp dörren. Det är egentligen inte så svårt att göra något som kan hjälpa någon annan.

Det behövs mer lek åt folket! Då tror jag att alla mår bra.

 ??  ?? LEKMÄSTARE. Alla får vara med när barnskötar­en Åsa Karlsson drar igång någon av sina 999 lekar. ”Min morfar är min idol. Han var personen som alltid lekte, som pratade med alla och vi var så tajta. Jag har alltid velat bli som honom”, säger hon.
LEKMÄSTARE. Alla får vara med när barnskötar­en Åsa Karlsson drar igång någon av sina 999 lekar. ”Min morfar är min idol. Han var personen som alltid lekte, som pratade med alla och vi var så tajta. Jag har alltid velat bli som honom”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden