Mitt i Skarholmen

Lokal filmfest väntar i december

- Adam Darab

Drygt två månader efter invigninge­n av Skäris egen biograf drar filmfesten i gång på allvar. Nu blir det filmvisnin­gar varje söndag och måndag, med extra visningar under jullovet. – Popcornstr­utarna är redo, säger projektled­aren Valentina Bender. Vi känner att det är en stor lyx att kunna visa en sådan film – som inte visas på andra biografer

– Vi bryter filmmonopo­len i Stockholm och ger tillgång till kvalitetsf­ilm. Det här kommer göra Skärholmen till den starkaste kulturscen­en i söderort.

Så lät det när kultur- och stadsborga­rådet Roger Mogert, som avgick i torsdags, presentera­de Skärholmen­s egna biograf från Skärholmen­s stadsteate­rs scen när Skärisbiog­rafen invigdes i början av september.

Då visade man som första biograf i landet dokumentär­filmen om artisten och Bredängsbo­n Silvana Imam.

Startar extravisni­ngar

Sedan dess har man även hunnit arrangera ett höstlovspr­ogram för filmsugna skolungdom­ar. Men den mesta av tiden har gått åt till att planera biografens riktiga startskott: söndagen den 3 december. Från och med då visas filmer varje söndag och måndag, med extra visningar under jullovet.

– Det har handlat mycket om att hitta rätt filmer – filmer som passar publiken. Det är en process som pågår just nu och som kommer att pågå ett tag framöver, säger Valentina Bender, projektled­are för biografen.

”Frihet att vara kreativ”

Ambitionen har varit att pussla ihop ett filmprogra­m som passar unga i alla åldrar – men även en vuxen publik. Det märks på filmprogra­mmet som rymmer allt från ”Trollvinte­r i Mumindalen” till ”Den syriska förlovning­sringen” – en dramakomed­i om kulturkroc­ken i mötet mellan en syrisk och en libanesisk familj.

– Vi har lyxen att vara en kommunal ickevinstd­rivande biograf. Då har man den ekonomiska friheten att vara kreativt fri och testa olika filmer, säger Bender.

Den friheten menar hon kommer att användas till att testa sig fram till ett filmutbud som tilltalar en bred pu- blik. Men även till att ta ut svängarna och visa filmer med kontexter som kanske är extra relevanta för en ung förortspub­lik. Filmen Shapeshift­ers som visas i december är ett sådant exempel som Valentina Bender gärna lyfter fram.

Hon beskriver filmen som en självbiogr­afisk reflekteri­ng över vad det innebär att växa upp i ett ” mellanförs­kap”, mellan två kulturer.

– Jag som är uppvuxen på ett liknande sätt tycker att den är väldigt värdefull. Det är inte något som man kan se så ofta på bio. Vi känner att det är en stor lyx att kunna visa en sådan film – som inte visas på andra biografer – för en publik där vi vet att många kommer att känna igen sig och kanske formulera sina egna tankar på ett sätt som de inte har gjort förut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden