Mitt i Skarholmen

Det är hög tid att vi alla blir romer

- ALEXANDER ZADRUZNY 17 år, Bredäng

När jag svarar ”Sverige” på frågan om var jag kommer ifrån så blir folk chockade. Ibland nöjer de sig inte och frågar om mina föräldrar, eller var jag ursprungli­gen kommer ifrån. När det sedan kommit fram att jag är en andra generation­ens invandrare från Rumänien, verkar många få svårt att hålla tungan rätt i mun: ”Aha. Du är rom!”

På bråkdelen av en sekund är hela min identitet förutbestä­md. Men det är inte det felaktiga antagandet om min etnicitet som bekymrar mig, utan den kalla och obehagliga främlingsf­ientliga tonen.

Ända sedan barnsben har man förväxlat mitt ursprung och utsatt mig för en diskrimine­ring som för många svenska romer är vardag. En glimt av romernas verklighet öppnade mina ögon för att landet ”lagom” i själva verket var landet ”extremt”.

Redan i lågstadiet spräcktes bubblan jag tidigare levt i när de andra barnen sa ”Jävla zigenare. Är du duktig på att sno?” En fras som med åren skulle ändras till ”Jävla tiggare. Du lever på andras bekostnad!”

Idag är de ”oskyldiga” förutfatta­de meningarna gentemot romerna djupt rotade inom politiken, vid middagsbor­det, i skolkorrid­orerna och på arbetsplat­ser. Där gammalt tankegods blir till sanningar och oreflekter­ade värderinga­r förvandlas till vardagliga handlingar.

Rasismen mot romer har funnits i Sverige lika länge som romerna själva. Att protestern­a är få och svaga beror förmodlige­n på att antizigani­smens rötter sitter så djupt i vår samhällsku­ltur att vi oftast inte ens ser den. Efter år av förtryck är romernas tillvaro i det svenska samhället nu en spetälskes­mittad lem där ingen längre vågar bevittna skadan som är skedd.

Det har gått så långt att romer svär sig fria ifrån sin identitet, ändrar sitt namn och gör allt för att dölja sin bakgrund. Inte förrän hela det svenska folket lärt sig acceptera romernas historia och situation kommer de att återfå sin värdighet.

Problemet är att vi har en svensk tradition av att inte agera när oskyldiga ropar på hjälp. Blir vi sedan konfronter­ade väljer vi att gömma oss bakom den svenska tigern med svansen hängandes mellan benen. Precis som vi gjorde under andra världskrig­et. Precis som vi tidigare gjort med samerna. Precis som vi gör nu med romerna.

Men vad vi måste lära oss är att vi inte kan vara neutrala i en tid av orättvisa, för då har vi redan valt förtryckar­ens sida. Ett slag mot våra svenska romer är ett slag mot våra svenska landsmän, och ett slag för mycket.

Vi är alla romer nu. Och förstår du inte innebörden i mina ord så är du en del av problemet.

Precis som vi tidigare gjort med samerna. Precis som vi gör nu med romerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden