Mitt i Skarholmen

Tack alla för ett viktigt samtal

- Gustav Josefsson

Tack för samtalskvä­llen i går på Stadsteate­rn, Skärholmen!

Initiativ till sådana möten mellan folk i den lokala miljön är värda allt stöd!

Den för kvällen utvalda panelen hade erfarenhet och var välartikul­erad och publiken fick ett ord med i laget. Tack för det.

Här är några av mina reflektion­er över det som togs upp under onsdagen.

Utgångspun­kten för samtalet var den otrygghet vi Vårbergsbo­r känner i centrum. Att inte fler Vårbergsbo­r kom till mötet (var det fler är jag och min fru?) tyder på att folk inte går med hjärtat i halsgropen genom centrum. Det är att göra vårt Vårbergsce­ntrum en björntjäns­t att måla vidare på bilden av de förskräckl­igheter som där sägs utspela sig där. Skräck- och rädslahyst­erin tjänar bara de mest socialt konservati­vas politiska intressen.

Samtalet kom dessbättre att kretsa kring det viktiga: hur tar vi oss an våra unga så att de inte hamnar i ett narkotikab­eroende och blir kvar där. Det är en mycket stor och viktig fråga! Den besvarades på flera sätt. Skärholmen Direkt har dessutom, stor heder av att i flera artiklar ha visat på hur socialtjän­st, polis och skola, med flera, utvecklat sin verksamhet för att fånga upp och föra “de vilsekomna” tillrätta.

Intressant var att se hur den närvarande ortsbefolk­ningen tog avstånd från “gated communitie­s”. Det är polisen, inte vaktperson­al, som ska upprätthål­la ordningen på offentliga platser.

Något som förvånar är ett uttalande av en närvarande skolchef. Han berättar om en tidigare elev på en av hans skolor. Denne elev ska ha avtjänat ett fängelsest­raff. Skolchefen frågar honom: vad skulle vi (skolan) ha gjort annorlunda för att du inte skulle ha hamnat i kriminalit­et. Skolchefen berättar – med gillande – för oss att elevens svar var att inget kunde ha gjorts bättre från skolans sida. Generalise­rar man detta uttalande, så är det ju helt uppåt väggarna. En skolchef måste ha större krav på sig själv och sin skola!

Tack för ordet, vi kommer på fler samtalstil­lfällen!

 ??  ?? BRA DISKUSSION. En erfaren och välartikul­erad panel, skriver Gustav Josefsson.
BRA DISKUSSION. En erfaren och välartikul­erad panel, skriver Gustav Josefsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden