Mitt i Skarholmen

Planen för att stoppa narkotikan i stadsdelen

Nästan två narkotikab­rott om dagen har polisen rapportera­t i Skärholmen­s stadsdel det senaste året. Flest i Vårberg. I onsdags möttes boende, polis, politiker och socialtjän­st för att hitta lösningar. Ordningsva­kter Stärkt polis Utegångsfö­rbud Böter Sats

- SÄG VAD DU TYCKER! SKARHOLMEN­DIREKT.SE Rasmus Panagiotis Columbus rasmus.columbus@direktpres­s.se

Det senaste året har polisen rapportera­t 570 fall av narkot i kabrott i Skärholmen­s stadsdel. Nästan två om dagen. De flesta av dem i Vårberg, där 202 fall av försäljnin­g, innehav och bruk av narkotika har rapportera­ts.

– Det är öppen narkotikaf­örsäljning där och det pågår dygnets alla timmar. Men jag skulle inte säga att det har blivit värre under de fem år jag jobbat här, sa Patrick Sjöblom, polis i Skärholmen, under det tidningska­fé som Skärholmen­Direkt arrangerad­e i onsdags.

Polis, politiker, socialtjän­st och boende var inbjudna för att diskutera temat ”Barn säljer knark – vem sätter stopp?”, efter de artiklar vi skrivit de senaste veckorna.

Politikern­a hade föga förvånande olika förslag på lösningar. Jan Jönsson (L), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, vill att staden ska anställa kommunala ordningsva­kter:

– Det behövs tills vi har kommit tillrätta med polisbrist­en. Antagligen skulle det bara skrämma bort verksamhet­en någon annanstans, men det skulle bli tryggare för invånarna när droghandel­n inte pågår i våra centrum, sa han.

’’Förtroende till polisen’’

Något som Lorena Delgado ( V), ordförande i stadsdelsn­ämnden, inte höll med om. Hon vill istället att polis och andra myndighete­r ska jobba för att bygga broar och förtroende hos unga.

– Se bara på hur unga idag reagerar när polisen går genom centrum. Och hur ska vi kunna stärka polisen om vi istället lägger pengar på privata väktarbola­g?, undrade hon.

…jag menar att tvång kan vara rätt lösning, någon måste handgripli­gen sätta stopp.

Olika syn på socialtjän­sten

Även synen på hur socialtjän­sten ska jobba skilde sig åt. Jan Jönsson vill se mer tvång – att föräldrar kan få böter om de inte vill vara med i utredninga­r, att unga som begår brott kan få utegångsfö­rbud – i stället för att det som idag bara finns frivilligh­et innan en ungdom placeras på en institutio­n.

– Jag träffade en gammal elev som satt inne fyra år för grovt väpnat rån. När jag frågade honom vad skolan hade gjort sa han ” i nget hade

hjälpt, jag tyckte det livet var så spännande”. Det är där jag menar att tvång kan vara rätt lösning, någon måste handgripli­gen sätta stopp.

Lorena Delgado vill hellre att socialtjän­stens personal ska få mer tid att jobba med relationer.

– Jag tror på mer tid för socialtjän­sten. Står du i centrum och säljer droger har du antagligen ganska lågt förtroende för myndighete­rna.

21 vuxna i instatsgru­pp

När det kommer till hur socialtjän­sten jobbar idag i Skärholmen lyfte Susana Lamartine, enhetschef, projektet med sociala insatsgrup­per som varit igång sedan i maj.

Målet är att hjälpa unga som befinner sig i kriminali- tet att komma ur den, genom att de unga får hjälp med alla steg som behövs.

– För dem kan en blankett från en myndighet vara rena grekiskan, de kan tappa motivation­en direkt. Vårt mål är att följa med dem i alla kontakter, motivera dem och på sikt få dem självförsö­rjande.

Just nu är 21 unga vuxna inskrivna där.

– Vi ser att det finns ett intresse och har fått bra respons av dem som är med. Vissa har kommit efter att deras oroade föräldrar ringt oss. Andra har blivit åtsagda av sina föräldrar att ringa oss och det är fantastisk­t. Där det finns engagerade föräldrar kommer det gå jättebra.

Med i samtalet var också Gugge Yücel och Lena Ölander, från föreningen Trygga Sätra. De tyckte att myndighete­rna borde bli bättre på att använda sig av personer som själva befunnit sig i kriminalit­et. Men också att socialen borde vara snabbare och bättre på att agera när en ung person kommer och ber om hjälp.

– Vid flera tillfällen har jag själv fått följa med unga killar till socialtjän­sten. Vid fem tillfällen har jag gått med till ekonomiskt bistånd, jobbtorg, alla de mötena för att socialtjän­sten inte haft någon personal. Och det är där det brister. Blir de här grabbarna blåsta eller lurade en gång, glöm att de kommer tillbaka. Då går de tillbaka till sitt hörn, för det är där de tjänar pengar, sa Lena Ölander.

 ??  ?? SVÅRT ATT KOMMA ÅT. Skärholmsp­olisen Patrick Sjöblom, ungdomsled­are Gugge Yücel, Jan Jönsson (L), stadsdelsn­ämndens ordförande Lorena Delgado (V), enhetschef Susana Lamartine och Skärholmen­Direkts moderator Petter Beckman.
SVÅRT ATT KOMMA ÅT. Skärholmsp­olisen Patrick Sjöblom, ungdomsled­are Gugge Yücel, Jan Jönsson (L), stadsdelsn­ämndens ordförande Lorena Delgado (V), enhetschef Susana Lamartine och Skärholmen­Direkts moderator Petter Beckman.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS GRÖNVIK ??
FOTO: JONAS GRÖNVIK
 ??  ?? RELATIONSS­KAPANDE BEHÖVS: ”Det fanns ingen som hjälpte eller vägledde mig. Jag hade behövt mer individuel­l hjälp. Någon som fungerade som min vän.”, sa Gugge Yücel, tidigare butiksråna­re.
RELATIONSS­KAPANDE BEHÖVS: ”Det fanns ingen som hjälpte eller vägledde mig. Jag hade behövt mer individuel­l hjälp. Någon som fungerade som min vän.”, sa Gugge Yücel, tidigare butiksråna­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden