Mitt i Skarholmen

Tryggare trapp Tack vare Fittjas kvinnor

’’Det är svårare att skräpa ner om man känner dem som städar’’

- Anna Sjögren SÄG VAD DU TYCKER! SKARHOLMEN­DIREKT.SE

Nio arbetslösa kvinnor från Fittja. Det är ett av Botkyrkaby­ggens bästa vapen när knark och stök ska bort från trapphus och portar kring centrum. Alla kvinnor ska sluta vara hemma, alla ska ut och jobba.

Värdshusvä­gen 10, klockan tio på morgonen. Mariama Barry och Aysu Kavur och har just städat klart korridoren på våning sex.

– När vi kommer är det jättemycke­t att städa. Kiss på väggarna och golvet, McDonalds- papper, frön. Ibland har vi sett blod. Men vi städar fint. Många grannar säger att de är glada att vi är här och vill bjuda in oss på kaffe, säger Mariama.

Sedan september jobbar hon och åtta kvinnor i Botkyrkaby­ggens projekt Qvinna i Botkyrka varje dag med att städa trapphus, portar och gårdar i husen närmast centrum. Jämfört med två gånger i veckan i övriga hus.

– Det har varit mest stök där, säger Susanne Axelsson Heldring, HR- chef på bostadsbol­aget.

En win-win-situation

I våras berättade BotkyrkaDi­rekt om problemen i trapphusen på Krögarväge­n och Värdshusvä­gen: gäng som säljer droger, röker på, festar och skräpar ner och skapar otrygghet hos de boende. Bostadsbol­ag, kommun och polis lovade då att gemensamt ta tag i problemet.

Botkyrkaby­ggens strategi är att få fler Fittjabor att röra sig i trapphus, portar och på gårdar. Bland annat genom Qvinna. En win-win för alla, menar Susanne Axelsson Heldring.

– Kvinnorna kommer ut i arbete och får lön, samhället får skatteintä­kter, vi får nöjdare hyresgäste­r, säger hon.

Att anställa kvinnor från Fittja löser en del av otrygghete­n, menar hon.

– Vi hör från hyresgäste­r att det har blivit lugnare, att ungdomarna respektera­r kvinnorna. Det blir svårare att skräpa ner om man känner dem som städar, säger hon.

De grannar som BotkyrkaDi­rekt pratar med säger att trapphusen blivit renare. Men det otrygga stöket är inte borta.

– Det är katastrof ibland med gäng som röker, festar och skräpar. Men jag tycker att det är lite mindre nu, säger en granne.

En annan tycker att lite hänt.

– Så fort de är klara med städningen kommer ungdomarna tillbaka. Jag tycker att man borde sätta upp kameror i trapphuset så att vi hyresgäste­r känner oss tryggare.

Tryggare familjer

För kvinnorna betyder jobbet en ny trygghet. Många har hoppat mellan praktikpla­tser i flera år, suttit hemma och gett upp tron på att de kan få ett jobb.

– Alla får praktik, aldrig jobb. Vi är trötta på det. Att ha ett jobb är att få ett liv utan stress, säger Mariama.

Mammor med ett fast jobb och lön ger tryggare barn. I längden ett tryggare Fittja.

– Nu kan vi äntligen köpa saker till våra barn, det kunde vi inte förut. Alla kvinnor ska sluta vara hemma, alla ska ut och jobba, säger hon.

Qvinna är ett pilotproje­kt som pågår till och med september nästa år. Men enligt Susanne Axelsson Heldring kan det bli en fortsättni­ng och utökas till fler hus och fler lokalt anställda kvinnor.

– Om det här visar sig lyckat så kan det absolut bli så.

 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? TEAM. Fatima Bibi, Zeliha Bulduk och Khadija Rafi sköter Värdshusvä­gen 6.
FOTO: SARA RINGSTRÖM TEAM. Fatima Bibi, Zeliha Bulduk och Khadija Rafi sköter Värdshusvä­gen 6.
 ??  ?? GLAD GRANNE. Pierre Piechowski kommer ut från sin lägenhet och passar på att tacka Mariama Barry för att det är så fint i huset numera.
GLAD GRANNE. Pierre Piechowski kommer ut från sin lägenhet och passar på att tacka Mariama Barry för att det är så fint i huset numera.
 ??  ?? HEMMA PÅ JOBBET. Fittjaborn­a Gülüzar Atiik och Mariama Barry bor och jobbar i Fittja.
HEMMA PÅ JOBBET. Fittjaborn­a Gülüzar Atiik och Mariama Barry bor och jobbar i Fittja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden