Mitt i Skarholmen

Grannkampa­nj: Köp tillbaka Albyberget

Nästa vecka tar fastighets­bolaget D. Carnegie över ägandet på Albyberget. Nu organisera­r nätverket Grannar på Albyberget en protestkam­panj genom att hänga ut gula skynken från fönstren.

- Anna Sjögren

Det finns ett exempel från Göteborg där kommunen köpt tillbaka bostäder.

För två veckor sedan slog nyheten ner: Mitt Alby säljer sina tusen lägenheter på Albyberget till fastighets­bolaget D. Carnegie. När Hyresgästf­öreningen samlade till möte för boende på Grindtorps­skolan i måndags ställde sig ett nybildat nätverk, Grannar på Albyberget, upp och presentera­de ett radikalt förslag:

– Kommunen borde köpa tillbaka Albyberget. Eftersom det inte blev långsiktig­t som de lovade så borde de ta ansvar och köpa tillbaka det nu, säger Albyberget­bon Yrsa Rasmussen, en av medlemmarn­a i nätverket.

Stöd från politiker

Hon sitter i kommunfull­mäktige för Vänsterpar­tiet och säger att partiet lokalt stöttar förslaget.

Botkyrkaby­ggen sålde Albyberget för 730 miljoner kronor till Mitt Alby för fem år sedan. Bolaget sålde det vidare till D Carnegie för nästan 1,6 miljarder kronor.

Det är väldigt mycket pengar. Är det ett realistisk­t förslag?

– Hur köpet ska gå till rent praktiskt har vi inte gått in på än. Men det finns ett exempel från Göteborg där kommunen köpt tillbaka bostäder, säger Yrsa Rasmussen.

Hon var aktiv i Alby är inte till salu, det nätverk som för fem år sedan protestera­de mot att kommunen skulle sälja de 1300 lägenheter­na på Albyberget. Nu håller nätverket Grannar på Albyberget på att organisera en ny protestkam­panj.

– Vi håller på att ordna ett möte med politikern­a. Vi har inte satt datum än, men vi återkommer.

De uppmanar nu fler boende på Albyberget som är emot att D. Carnegie tar över ägandet att hänga ut gula tyg från sina fönster.

– Det står för ”Not welcome”. Vi valde färgen gult för att det är partipolit­iskt obunden,det ska vara neutralt, säger Jannica Ojeda Meftah, en annan av nätverkets medlemmar.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PROTESTERA­R. Nätverket Grannar på Albyberget ska hänga ut gula lakan genom fönstren som protest. ”Det står för ”Not welcome”, säger Jannica Ojeda Meftah, till höger. Till vänster: Yrsa Rasmussen (V).
FOTO: CLAUDIO BRITOS PROTESTERA­R. Nätverket Grannar på Albyberget ska hänga ut gula lakan genom fönstren som protest. ”Det står för ”Not welcome”, säger Jannica Ojeda Meftah, till höger. Till vänster: Yrsa Rasmussen (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden