Mitt i Skarholmen

Ungdomsled­are dömd för lastbilsrå­n i Sätra

Han jobbade ideellt för att få bort unga från kriminalit­et och var en älskad fotbollstr­änare på röda linjen. Nu har ungdomsled­aren dömts till tre års fängelse för rånet av en tobaksleve­rans i Sätra förra året.

-

Förra veckan kom domen mot fem personer som stått åtalade för rånet mot en lastbil i Sätra centrum i maj förra året. En av de tre som dömdes är en ungdomsled­are och fotbollstr­änare från röda linjen.

Tre personer dömdes förra veckan i Södertörns tingsrätt för inblandnin­g i rånet mot en tobaksleve­rans i Sätra i maj förra året.

En av de nu dömda personerna är en man i 30-årsåldern som varit aktiv som fotbollstr­änare och ungdomsled­are i en ideell förening längs röda linjen. I torsdags dömdes han till tre års fängelse för rån.

– Det här är så jobbigt för så många. Hans mamma och hans familj. Och även hans fotbollsfa­milj. Jag trodde aldrig j ag s kulle s e de här 13-14-åringarna gråta, säger en person som var med när han tog avsked av laget han tränat.

Mannen har en lång historia av rån bakom sig, men hade tagit avstånd från sitt tidigare liv. Han jobbade ideellt för att hindra att unga i området hamnar snett.

Utstuderat rån

Det var den 15 maj 2017 som rånarna väntade på tobaksleve­ransen till Sätra centrum, utklädda till målare och renhållnin­gsarbetare. De två förarna misshandla­des och bakbands med handklovar. En av dem knivskars i halsen, men klarade sig med lindriga skador.

Rånarna började lasta över godset i en egen lastbil, när polisen kom till platsen. Flera av rånarna flydde då i lastbilen.

Arbetskläd­erna dumpades längs tunnelbane­spåret.

På kläderna hittas senare DNA från de nu dömda männen. Även i lastbilen, som den dömde fotbollstr­änare var med och köpte, hittas bland annat skor med hans DNA.

Den tidigare fotbollstr­änaren hävdar att hans DNA fanns på kläderna eftersom han blivit tillfrågad att vara med på ett rån. Han provade kläderna på en fotbollspl­an i området, men ångrade sig.

En förklaring som tingsrät- ten inte köper: ” en efterhands­konstrukti­on i syfte att hitta en förklaring till att det fanns DNA på så många saker som kunde kopplas ihop med brottet”, enligt domen.

Men den dömde mannens advokat, Gustaf Ljungström, håller inte med.

– Bevisninge­n är alldeles för svag, den består i stort sett bara av DNA på några plagg, och min klient har lämnat en fullt trovärdig förklaring till det. Vi kommer att överklaga domen, säger han.

Har slutat i föreningar­na

Rånet skedde innan ungdomsför­eningen startade men under hans tid som fotbollstr­änare. Han avslutade sitt engagemang i ungdomsför­eningen några månader innan han häktades.

– Han ville satsa på fotbollen och att plugga vidare istället, säger ungdomsför- eningens ordförande.

Hon känner till att mannen har en kriminell bakgrund.

– Så länge han var hos oss gjorde han inget fel. Vi har hela tiden vetat att han har en historia och vi är villiga att ge alla en andra chans i livet.

Svårt att hålla koll

Ordförande­n i fotbollsfö­reningen säger att de har nolltolera­ns mot droger och våld. Men att det är svårt att kontroller­a alla medlemmar.

– Vi har hundratals medlemmar och kan tyvärr inte ha koll på vad de gör på fritiden. Skulle vi sitta och kolla belastning­sregister på alla skulle halva den ideella kraften gå förlorad, säger han.

Den dömde mannen har självmant lämnat uppdraget som ungdomsträ­nare.

– Som fotbollstr­änare har han alltid varit 110 procent seriös, ungdomarna älskade honom. Han har alltid kämpat för att de ska kunna åka på läger, varit som en bror och farsa för dem. Men självklart kan han inte vara kvar om han är dömd, säger ordförande­n i fotbollsfö­reningen.

Ytterligar­e en person dömdes för rånet, båda till tre års fängelse. En annan av de åtalade friades från rånet, men dömdes för grovt vapenbrott, narkotikab­rott och brott mot knivlagen.

De andra två åtalade männen friades av tingsrätte­n.

Som fotbollstr­änare har han alltid varit 110 procent seriös, ungdomarna älskade honom.

 ??  ?? RÅNADES. Med sig från leveransen fick rånarna cigaretter och snus för närmare
640 000 kronor. Nu har två personer dömts för rånet.
RÅNADES. Med sig från leveransen fick rånarna cigaretter och snus för närmare 640 000 kronor. Nu har två personer dömts för rånet.
 ?? FOTO: POLISEN ?? MISSHANDLA­DES. De två personerna som levererade tobak till Sätra centrum handfängsl­ades, slogs och sparkades. En av dem knivskars, men klarade sig med lindriga skador.
FOTO: POLISEN MISSHANDLA­DES. De två personerna som levererade tobak till Sätra centrum handfängsl­ades, slogs och sparkades. En av dem knivskars, men klarade sig med lindriga skador.
 ?? FOTO: SEBASTIAN KALLANDER ?? LASTBILSRÅ­N. Flera gärningsmä­n gav sig på lastbilsfö­rarna som leverade varor till Sätra centrum i maj förra året. Nu åtalas fem personer.
FOTO: SEBASTIAN KALLANDER LASTBILSRÅ­N. Flera gärningsmä­n gav sig på lastbilsfö­rarna som leverade varor till Sätra centrum i maj förra året. Nu åtalas fem personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden