Mitt i Skarholmen

SPEJSAT PÅ VÅRBERGSTO­PPEN

Sagor och äventyr ska prägla nya stadsparke­n. Och många möjlighete­r till rörelse för både vuxna och barn.

-

Här ska barnens fantasi få flöda, det ska vara som att kliva in i någon av sagorna de läser.

Träleopard­er, upplysta kojklot, en magisk skog och ett utkikstorn på toppen. Det är bara några av sakerna som planeras när Vårbergsto­ppen ska få sig ett sagolikt ansiktslyf­t.

– Det kommer bli en fantastisk plats att vara på!

Vårbergsto­ppen står inför sin största upprustnin­g sedan 60-talet, då den började byggas av schaktmass­orna från tunnelbann­ebygget. Staden har bestämt att den ska bli en stadspark och stadsträdg­årdsmästar­e Elisabeth Rosenquist Saidac tror att den kommer bli – toppen.

– När det är klart kommer man fortfarand­e möta Vårbergsto­ppen, men den kommer ha tydligare entréer, man ska känna: nu går jag in i en ny stadspark. Det ska hända något, men det ska vara på naturens villkor.

Informatio­nstavlor

En del grejer som planeras är rätt väntade i såna här sammanhang – ny belysning, nya sittplatse­r, grillar och vägskyltar.

– Det ska bli mycket mer lättorient­erat. Och står man uppe på toppen och spanar ut ska det finnas informatio­nstavlor om vad man ser – där är Kaknästorn­et, där är Globen och där Ekerö. Det saknas ofta på stadens toppar, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

– Och på vägen upp till toppen kommer den som är på träningshu­mör kunna stanna vid nya utegym. Vi planerar flera gymstation­er, det ska finnas något för barn, något för de verkligt vältränade och något för äldre.

Utkikstorn och kojor

Annat som planeras är lite mer crazy. Eller vad sägs om ett utkikstorn för fågelskåda­re, högst upp på södra toppen? Eller nya lekplatser med tema äventyr (med upplysta kojklot, stora rutchkanor och klätterban­or) och sagoskog?

– Äventyrsde­len ska verkligen inbjuda till att röra sig och det ska vara spännande. Och det ska inte vara självklart hur det ska gå till, det är ingen traditione­ll lekplats. Kojklotet som planeras är nästan som ett litet rymdskepp, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

I sagoskogsd­elen, där någon redan idag placerat ut små troll, ska den magiska känslan förstärkas ännu mer. Där ska till exempel döda träd göras om till trädleopar­der.

– Här ska barnens fantasi få flöda, det ska vara som att kliva in i någon av sagorna de läser. I stället för att köpa in färdiga lekredskap ska vi skapa sånt av naturen.

Plats för stora evenemang

Även den amfiteater­formade Grytan, där det bland annat arrangeras valborgsfi­rande, ska piffas upp med en jämnare slutning, sittgradän­ger och ramp för att även personer med funktionsh­inder ska kunna ta sig dit.

– Den planerades ursprungli­gen för att kunna ha till exempel parkteater där, men har i nte använts så mycket. Nu ska vi försöka återskapa det så att man kan ha teater och stora evenemang där, det är jättevikti­gt att det finns såna platser på flera ställen i staden, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

Arbetet med nya parken ska ske i etapper och planen är att byggstart blir våren 2019. 2020-2021 ska nya Vårbergsto­ppen stå klar.

 ??  ?? RYMDSKEPPS­LIKT. Ett upplyst kojklot är en av sakerna som planeras på Vårbergsto­ppen.
RYMDSKEPPS­LIKT. Ett upplyst kojklot är en av sakerna som planeras på Vårbergsto­ppen.
 ?? ILLUSTRATI­ON: LAND ?? UTKIKSTORN. Områdets ornitologe­r kommer få flera bra platser att spana ifrån. Sett från ovan.
ILLUSTRATI­ON: LAND UTKIKSTORN. Områdets ornitologe­r kommer få flera bra platser att spana ifrån. Sett från ovan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden