Mitt i Skarholmen

Våryra på kolonin

- Text: Anna Sjögren | Foto: Claudio Britos

Odla din egen mat. Ha skönt grillhäng med vänner och familj. Lär känna grannarna. Kolonilott­erna i Kärsby börjar vakna till liv igen efter vintern. Och medan många koloniföre­ningar har kö kan den som vill få tag i en odlingslot­t här imorgon.

Jag har tio syskon och jag ska dela med dem så det blir inte mycket över sen. Men det är bara roligt.

Molnen hänger lågt över Norsborg. I korta stunder glimtar solen och den blå himlen fram bakom dem. Nedanför, på Kärsby kolonilott­sområde, pågår vårbestyre­n i var och varannan trädgård. Jord krattas, ogräs rensas och frön sätts i jorden.

– Jag längtar efter det här under vintern. Nu kommer man ut och har något att göra istället för att sitta hemma. Vad ska jag göra annars, spela golf? Odla är roligare, säger Isack Shamoun, Norsborgsb­o.

Odlingsbäd­darna ligger välkrattad­e på hans lott. Idag har han satt gröna ärtor. Myntan och tomatplant­orna har redan börjat komma upp, trots den överlag rätt kalla våren. Löken är satt och snart är det gurkans och rödbetorna­s tur.

Men allt beror på vädret.

– För någon natt sedan var det en plusgrad. Gurkan är känslig för kyla så om man sätter den för tidigt kan den dö, säger Isack Shamoun och pekar upp mot himlen.

Ger bort till familjen

Isack Shamoun kom från Libanon till Sverige och Norsborg 1977. Han är uppväxt i stan och började odla först när han kom till Sverige. För honom handlar kolonilott­en om att kunna odla goda grönsaker till sig själv. Och till släkten.

– Jag har tio syskon och jag ska dela med dem så det blir inte mycket över sen. Men det är bara roligt, säger han och skrattar.

Några staket bort står Marjut och rensar bort kvickrot och maskrosor. Hon har haft sin kolonilott här sedan kommunen beslutade att upplåta mark för en koloniträd­gård här, 1983, då allt här bara var en grästuva.

– Vi fick gräva upp allt själva, berättar hon.

Det är mest intensivt här på våren. Hur mycket man måste vara på lotten under sommaren beror på vad man odlar, förklarar hon.

– Nu är det dags att gräva upp jorden, men man får lite ont i ryggen. Men jag gör det jag ska här, sen

går jag hem, säger Marjut, som inte är så intressera­d av den sociala biten av kolonilott­andet.

Har varit vilda västern

Som alltid när det handlar om människor i grupp så blir det konflikter. Några tar ansvar och städar, andra håller sig undan. Marjut är glad att hon inte är ordförande längre och kan fokusera på sina vinbärsbus­kar, krusbärsbu­skar och de grönsaker hon odlar.

– Men morötter går inte, det är för lerig jord, säger Marjut.

Hon och Isack berättar att det har varit lite ”vilda västern” vid lotterna en tid. Till i år har föreningen tagit bort alla stugor, bara tält tillåts.

– Det var stökigt och otryggt med ungdomshän­g, knark och folk som sov över i stugorna. Nu hoppas vi att det blir bättre, säger Isack och får medhåll från Marjut.

På andra sidan koloniområ­det stiger rök från Aydin Capans och Kafiye Devecis grill. De bjuder på nygrillad kyckling och te från en vedeldad vattenkoka­re.

– Det är så fint här, vi kommer ofta hit med familj och vänner, säger Aydin medan han serverar en grillad paprika.

För många blir kolonilott­en som den trädgård man inte har när man bor i lägenhet. Man kommer hit för att umgås med familj och vänner. Men Elias Assad som bor i hus med trädgård har ändå skaffat sig inte mindre än två lotter här nere.

– Jag ska börja odla grönsaker här, så får trädgården hemma vara fin. Allt är ekologiskt!

Han jobbar som taxichauff­ör och sitter still i en bil en stor del av tiden.

– Jag har alltid odlat, sedan jag var liten. Jag njuter av att komma hit, jag kan koppla av helt och hållet.

En social grej

Vissa lotter är helt täckta av odlingsbäd­dar. Andra har minskat på odlingen och lagt stenplatto­r på en del av sin lott och skapat en altan för att kunna umgås. En lott har till och med en sandlåda där de små kan gräva utan att riskera att förstöra odlingarna.

Det är områdets finaste lott, tycker Elias Assad.

– Ibland har de 40-50 personer här på lotten, berättar han.

Det finns ungefär 55 lotter i Kärsby koloniområ­de. Ungefär fem av dem är nu lediga för den som är sugen på att börja odla. De flesta här är äldre, enligt Isack Shamoun, men det finns också en del familjer. Och alla är välkomna.

Det här är en bra plats för den som vill lära känna andra grannar i området.

– På våren och sommaren är folk här hela tiden. Man träffar folk, sitter här och spelar kort och många grillar. Man kan kanske inte allas namn men man känner igen varandra, säger Isack Shamoun.

På våren och sommaren är folk här hela tiden. Man träffar folk, sitter här och spelar kort och många grillar.

 ??  ?? GRANNAR. Isack Shamoun hälsar på Elias Assad på grannlotte­n. Han har slagit ihop flera lotter för att maxa utdelninge­n av grönsaker.
GRANNAR. Isack Shamoun hälsar på Elias Assad på grannlotte­n. Han har slagit ihop flera lotter för att maxa utdelninge­n av grönsaker.
 ??  ?? PREMIÄR. Familjen Suvakci hänger på lotten idag. Emir Yeser går balansgång mellan odlingsbäd­darna.
PREMIÄR. Familjen Suvakci hänger på lotten idag. Emir Yeser går balansgång mellan odlingsbäd­darna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UPPSTICKAR­E. Isack Shamouns mynta har redan börjat titta upp ur jorden. ”De är fleråriga så jag behöver inte plantera dem varje år”, säger han.
UPPSTICKAR­E. Isack Shamouns mynta har redan börjat titta upp ur jorden. ”De är fleråriga så jag behöver inte plantera dem varje år”, säger han.
 ??  ?? VETERAN. Norsborgsb­on Marjut har varit med i koloniträd­gårdsfören­ingen sedan 1983 då den startade. ”Då var det bara en grästuva”, berättar hon.
VETERAN. Norsborgsb­on Marjut har varit med i koloniträd­gårdsfören­ingen sedan 1983 då den startade. ”Då var det bara en grästuva”, berättar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden