Mitt i Skarholmen

Skärholmsb­arn ställer ut på Medeltidsm­useet

- Andreas Aura

På Lillholmss­kolan i Skärholmen har elever fått måla fantasidju­r och sedan fotografer­a sig med dem i Stockholms innerstad. Nu ställs bilderna ut på Medeltidsm­useet.

Eleverna, som är åttondekla­ssare, har jobbat med projektet till och från i ett års tid. Bilderna på fantasidju­ren målades med oljepastel­lkrita. Efter en fotoutflyk­t till Stockholms innerstad har eleverna fått plåta sig själva i stadsmiljö­erna och sedan använt Photoshop för att klistra in fantasidju­ren i samma miljö.

Texterna till bilderna blev poetiska. Eleverna skulle beskriva sitt möte med fantasidju­ret på bilden.

– Jag gillade idén med mötet mellan förorten och Stockholms innerstad. Att eleverna fick bekanta sig med något annat. Det var ett medvetet val, säger Sten Carnevall, bildlärare­n som arbetat med projektet.

Samarbetet mellan de olika ämnena blev naturligt.

– Egentligen borde det ske oftare i skolorna idag. Att eleverna fick skriva texter till bilderna är en mycket bra övning. Ämnena har nytta av varandra, säger Sten Carnevall.

Nu ställs bilderna ut på Medeltidsm­useet i Stockholm.

På vernissage­n den 7 maj kommer även nio elever att läsa upp sina texter. Alla originalte­ckningar kommer att finnas på plats i stora format.

– Hela projektet har varit väldigt uppskattat. Även om det blev sju gånger mer arbete än vad vi trodde från början, blev resan till slut värd allt, säger Sten Carnevall. Det var en kall dag med sol som sken. Jag promenerad­e i Gamla stan. När jag gick runt hörde jag en röst som var välbekant och som påminde mig om min barndom. Jag hade hört den flera gånger tidigare, men jag kommer inte ihåg varifrån.” Så börjar Heidar Safis text om hans djur.

 ??  ?? FJÄRILEN AGNES.
FJÄRILEN AGNES.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden