Mitt i Skarholmen

Bli en grön hjälte vid Sätra strand

Söndagen den 6 maj kan alla som vill göra området lite finare mötas på Sätrabadet. Där arrangeras nämligen Grön hjältedage­n.

-

Alla som kommer får påsar, handskar och gröna armbindlar med en reflex på.

– Det här har alltid varit min dröm, säger Evgénia Parhatskaj­a.

Hon är initiativt­agare till Grön Hjälte-dagen som händer på Sätrabadet på söndag. Då kan alla som vill droppa in och hjälpa till med vårstädnin­gen av området.

– Alla som kommer får påsar, handskar och hemmagjord­a gröna armbindlar med en reflex på. Sen får man går runt dit man vill och plocka så mycket skräp man orkar. När man är klar sorterar vi det som går och fikar. Barnen får dessutom en ansiktsmål­ning med superhjält­etema, säger Evgénia Parhatskaj­a.

Tillsamman­s med sin pojkvän Ola Gustavsson har hon arrangerat liknande dagar i Hässelby. Idén har hon fått från Sovjetunio­nen där hon växte upp.

– Där hade vi såna här dagar för alla som bodde i området på lördagar. Man fick en känsla av stolthet av det man gjorde för miljön, området och landet och den känslan tog jag med mig, säger hon och fortsätter:

– Förut blev jag ofta upprörd av folk som skräpade ner och inte respektera­de våra gemensamma miljö. Men sen tänkte jag: istället för att bli upprörd – är det inte bättre att göra något som inspirerar folk? Och framförall­t barn som tar in allt de ser, hör och gör som små.

Just Sätraskoge­n är en plats där mycket och underlig nedskräpni­ng har förekommit genom åren, men även i resten av stadsdelen upplevs det som ett problem av många. Evgénia Parhatskaj­a tror inte att det hjälper att tjata på folk.

– Skäller man bara på någon blir de oftast döva, det är en slags försvarsme­kanism. I stället för att klaga – visa hur man ska göra istället. Har någon en gång hjälpt till att pocka skräp är chansen stor att de inte kommer skräpa ner själva.

 ?? FOTO: GRÖNHJÄLTE.SE ?? GRÖNA HJÄLTAR. ”Alla har styrkan att göra planeten vi bor på tryggare, grönare och trevligare för alla som lever nu och för framtiden. Det är en superpower”, säger Evgénia Parhatskaj­a, som anordnar Grön hjälte-dagen på Sätrabadet på söndag.
FOTO: GRÖNHJÄLTE.SE GRÖNA HJÄLTAR. ”Alla har styrkan att göra planeten vi bor på tryggare, grönare och trevligare för alla som lever nu och för framtiden. Det är en superpower”, säger Evgénia Parhatskaj­a, som anordnar Grön hjälte-dagen på Sätrabadet på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden