Mitt i Skarholmen

S-minister lär sig om integratio­n i Masmo

- Jonas Gosende Grönvik

Nästan alla partier vill ställa hårdare krav på invandrare att integrera sig. Men ingen pratar om hur gamla svenskar ska börja umgås med nya. ”Vi som kämpar för att få folk att mötas behöver stöd”, sa Shabnam Nikpour till migrations­ministern Heléne Fritzon (S) i Masmo.

Sedan 2016 har föreningsl­okalen i Masmo fungerat som en öppen fritidsgår­d för alla – gamla som unga.

Masmos eldsjälar Shabnam Nikpour och Habib Iddrisu berättade för migrations­ministern och Sätrabon Heléne Fritzon ( S) om de många aktivitete­rna som föreningen Expose ordnar, varje dag.

– Vi finns här och satsar varje dag året om. Det är en otrolig kraft, men vi behöver uppbacknin­g, sa Shabnam till ministern.

Invandring och integratio­n har blivit valrörelse­ns mest debatterad­e ämne.

– Utgångspun­kten är att integratio­nen ska gå snab- bare. När man är nyanländ och kommit till Sverige är det viktigt att få bra ingångar till det svenska språket och samhället, sa Heléne Fritzon.

Just nu talas det mycket om att skärpa kraven på invandrare att anpassa sig. Men inte så mycket om hur gamla och nya svenskar ska mötas i verklighet­en.

– Eldsjälar betyder otroligt mycket. Det är helt avgörande att den mänskliga kraften som vill förändra finns. Det behövs resurser och vilja i lokalsamhä­llet, sa migrations­ministern.

 ??  ?? FÅR JAG? Basim Talab som deltar på Habibs ”Måla med känsla” frågar migrations­ministern om en närbild. ”Så att jag har någon att måla av”.
FÅR JAG? Basim Talab som deltar på Habibs ”Måla med känsla” frågar migrations­ministern om en närbild. ”Så att jag har någon att måla av”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden