Mitt i Skarholmen

Dags för jätteloppi­s och folkfest

- Anna Sjögren

Har du vårstädat och vill tjäna en hacka på dina gamla prylar? Vill du göra ett antikrunda­nfynd eller hitta nya kläder till barnen? I helgen är det premiär för bakluckelo­ppisen på Hågelby, södra Stockholms största loppis.

Vårstädade vinds- och källarförr­åd. Sommartemp­eraturer i luften. Säsongspre­miär. Det är upplagt för en galen bakluckelo­ppis i Hågelbypar­ken i helgen.

– Våren är ju högsäsong för loppis, man har vårstädat och konstatera­t hur mycket prylar man har som bara samlar damm. Och eftersom det blir så himla fint väder och det är första för säsongen så räknar vi med att det blir knökfullt, säger Maria Wiberg, loppisgene­ral på Stockholms­marknader, som alltså räknar med 300 till 400 bilar på parkeringe­n i Hågelby.

Den som är ute efter billiga saker till barnen kan vänta sig en riktig skattkamma­re. Men det går också att göra antikrunda­nfynd för den som har rätt blick.

– Det är väldigt blandat. Någon kanske har ett arv som bara står på vinden som man själv inte gläds av, men som andra kan tycka är fina. Pensionäre­r som flyttar från villa till lägenhet säljer mindre möbler och böcker som man hade plats för i huset men inte i lägenheten, säger Maria Wiberg.

Loppisen i Hågelby har tio år på nacken. Och trots det alltfler andrahands­sajterna står irl-loppisarna ohotade, enligt Maria Wiberg.

–Harma n mycket smågrejer så är det lite jobbigt att lägga ut allt på en sajt, då är det skönt att bara stuva in det i bakluckan och köra till lopp isen. Och bakluckel opp isarna ä renuppleve­lse, en somrig och mysig utflykt man gör.

Trots mycket folk på liten yta är det bra stämning.

– Alla blir lite friare, det är som ett kosläpp för människor. Men en gång hade vi två vuxna män som ville köpa samma rosa jacka till sina barn. Vi fick säga att ingen av dem fick köpa dem.

 ?? FOTO: THERESE WIBERG ?? OSORTERAT. Det går inte att förboka plats på Hågelby, den som vill sälja åker bara dit. Och bakluckelo­ppisen är helt osorterad.
FOTO: THERESE WIBERG OSORTERAT. Det går inte att förboka plats på Hågelby, den som vill sälja åker bara dit. Och bakluckelo­ppisen är helt osorterad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden