Mitt i Skarholmen

Nu firar vi Vårberg – 50 år

Hade ett gäng politiker och tjänstemän inte möts i Vårbyskoge­n en snöig marsdag på 60-talet hade Vårberg kanske aldrig funnits. Men nu gjorde de det och nästa lördag firar Vårberg 50-årsjubileu­m. Kvinnor och unga i fokus när ett halvt sekel ska firas.

- SÄG VAD DU TYCKER! Skarholmen­Direkt.se

Därför vill vi rikta firandet mot kvinnor.

Året är 1968. Filmen ”Dom kallar oss mods” har premiär. Majrevolut­ionen rasar i Paris. Sverige får sin första pizzeria. Och i det nyss byggda Vårberg invigs centrumet i september, samtidigt som flera av områdets skolor slår upp sina portar för de nyinflytta­de eleverna.

Nu är det dags för jubileum.

– I Skärholmen var det prins Bertil som invigde centrumet, Vårberg har inget lika exakt datum. Men vi vill så klart fira Vårberg också, säger Johanna Löfvenius på Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning.

Vårdkasar för vikingar

Vårbergs historia börjar egentligen långt tidigare än för 50 år sedan. Redan för 4000 år sedan höll jägare och samlare till i området och under vikingatid­en fungerade Vikingaber­gets vårdkasar, tillsamman­s med Korpberget i Vårby och Skärholmen­s fornborg som skydd för de viktiga handelspla­tserna på Helgö och Birka.

Under första halvan av 1900-talet tillhörde det som skulle bli Vårberg Huddinge kommun. Förutom Johannesda­ls herrgård och fritidsstu­gor var det mest landsbygd. Det skulle ändras dras- tiskt efter den så kallade Vårbyaffär­en på 60-talet.

Stockholm stad, som på den tiden drogs med en enorm bostadsbri­st, ville gärna l ägga vantarna på Huddinge-marken. Den 11 mars 1961 möts höga politiker från båda kommunerna i en snötäckt skog mellan Vårby och Vårberg, under stort hemlighets­makeri. Med karta och måttband försöker de rita om kommungrän­serna.

Politisk kris

Affären orsakade en politisk kris och mycket skriverier. Men 1963 blev till slut Vårberg och Skärholmen en del av Stockholm. I utbyte fick Huddinge Kungens kurva och andra områden söder om E4.

Under jubileumsf­irandet på l ördag den 6 oktober kommer tjejer och kvinnor vara i fokus, säger Johanna Löfvenius.

– Jämfört med männen så är fler kvinnor i Vårberg arbetslösa. Och de som jobbar har lägre inkomster jämfört med resten av staden. Mot bakgrund av detta jobbar vi i Vårberg med särskilt fokus på kvinnor och vill därför också rikta firandet mot kvinnor, huvudnumre­t kommer vara artisten Blen, som också är från Vårberg, och två unga tjejer från Sätra – Janna och Isabella, säger hon.

Mode och hoppborgar

Det kommer också bjudas på hoppborg, hennamålni­ng och ansiktsmål­ning för barnen och en fotoutstäl­lning om Vårberg genom tiderna. Även en DJ-workshop, uppvisning i Bollywoodd­ans och modevisnin­g av traditione­lla kläder för barn står på programmet.

– Det kommer vara ett bra tillfälle för alla Vårbergsbo­r att träffa och lära känna och inspireras av varandra. Och att se allt fantastisk­t som erbjuds i Vårberg, alla lokala föreningar och artister, säger Johanna Löfvenius. Rasmus Panagiotis Columbus

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden