Mitt i Skarholmen

Märkesjack­or hett byte för butikstjuv­ar

- Rasmus Panagiotis Columbus

På kort tid har en klädbutik i Skärholmen centrum utsatts för två smash and grab-kupper. ”Vi ser en ökning när butikerna kommer ut med nya, dyra märkesjack­or”, säger Skärholmen­polisen.

Två gånger på kort tid har en klädbutik i Skärholmen centrum blivit utsatt för smash and grab-kupper. – Det har blivit en statusgrej att ha baxade kläder, säger en tonårsmamm­a i området.

På tre veckor har samma klädbutik i Skärholmen centrum utsatts för två smash and grab-kupper. Med bilar har gärningspe­rsonerna kört in i centrumet och lämnat platsen med stöldgods.

Butiken i Skärholmen som har blivit utsatt säljer dyra märkeskläd­er. Och enligt polisen är det just under hösten som klädstölde­rna ökar.

– Vi ser en ökning av denna typ av brott när butikerna kommer ut med nya, dyra och exklusiva märkesjack­or. Jag antar att det finns en andrahands­marknad, annars skulle det inte förekomma, säger Andreas Lindberg, operativ koordinato­r på Skärholmsp­olisen.

Och det tycks det göra. En tonårsmamm­a i området berättar att stulna jackor är en statussymb­ol på hennes barns skola.

– Det har blivit en statusgrej att ha baxade kläder, det säljs massor på nätet. Min son säger att han inte vill ha dyra kläder om de är köpta, då är han ett rikemansba­rn. Kläderna har mer status som snodda, det är hemskt, säger hon.

Svårt att utreda

Enligt polisen Andreas Lindberg är det oftast svårt för polisen att få tag på klädtjuvar­na.

– Det finns några ärenden där man har lyckats spåra gärningsmä­n och hittat gods, men generellt är det ganska svåruppkla­rade brott.

Polisen ska nu jobba mer med centrumäga­rna och butiken för att förebygga att något liknande händer igen. Andreas Lindberg hoppas också att personer som har informatio­n om händelsen, eller har hört att märkeskläd­er säljs väldigt billigt någonstans, ska tipsa polisen.

Men hur vet man om en jacka någon säljer på nätet är stöldgods?

– Föräldrar vet så klart hur mycket pengar deras barn har. Går de i skolan och inte jobbar borde man reagera om de plötsligt har en jacka som kostar 5000-10 000 kronor. Fråga var de har fått den ifrån – du behöver inte an- klaga dem. Om man själv vill köpa en jacka kan det vara svårt att avgöra om den är stulen, men kolla om det sitter ett larm på den, eller hål från ett bortklippt larm.

Vidtar säkerhetså­tgärder

Maisoun El Abid Barakat, centrumche­f, säger att de inte haft de här problemen förut i Skärholmen centrum.

– Det har blivit svårare att slå till mot banker och bankomater, då riktar de väl in sig på andra verksamhet­er istället, säger hon.

Nu har det skett två liknande rån på kort tid – vad gör ni åt det?

– Av säkerhetss­käl kan jag inte gå in på vad vi har gjort, men vi vidtog vissa säkerhetså­tgärder direkt efter den första incidenten.

 ?? FOTO: HANNA THÅSTRÖM ?? RAMMADE. Natten till tisdag, körde gärningspe­rsonerna rakt in i gallerian och rammade klädbutike­n.
FOTO: HANNA THÅSTRÖM RAMMADE. Natten till tisdag, körde gärningspe­rsonerna rakt in i gallerian och rammade klädbutike­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden