Mitt i Skarholmen

”Det är dags att ni lyssnar på förortens mammor”

Hon har skrivit om ortens mammor – bjuder in till samtal i Skärholmen

- Rasmus Panagiotis Columbus

I sin nya bok lyfter hon förortens mammor. Mammorna som förlorat sina barn i skjutninga­r, men trots det fortsätter kämpa. Nästa måndag kommer Alexandra Pascalidou till Skärholmen. ”Nu är det dags för oss att formulera vad vi vill, sen ska makthavarn­a lyssna”, säger hon.

SKÄRHOLMEN

2017 sköts 43 personer ihjäl i Sverige. Alexandra Pascalidou säger att hon följde nyhetsrapp­orteringen om det dödliga våldet med växande irritation.

– Det var alltid samma människor som kom till tals. Polisen, kriminolog­er, patriarker. Alltid män. Och det var så tydligt att indignatio­nen uteblev. Hade det hänt i ett annat område tror jag faktiskt att man i ett tidigare stadium gått in med en kriseller haverikomm­ission och gjort något, säger hon.

Ville göra dokumentär

Först tänkte hon göra en dokumentär, men fick inget gehör för idén.

– Då tänkte jag äh, jag skriver en bok istället.

Resultatet blev boken Mammorna.

I den får 20 mammor från det som ibland kallas orten, ibland utsatta eller särskilt utsatta områden komma till tals. Förutom dem som förlorat sina barn i det dödliga våldet, som Maritha O’Gilvie Fredriksso­n och Carro Sinisalo, finns här aktivistma­mman Nabila Abdul Fattah från Sätra, nattvandra­ren Fatma Ipek från Fittja, socialarbe­taren Mantha Mughal Kasagianni från Vårberg.

– Mötena var helt fantastisk­a, jag har aldrig känt mig så stärkt som efter att ha träffat de här mödrarna. De sitter på så mycket hopp, ambitioner och kraft, som aldrig värdesätts. Och de sitter på lösningen på väldigt många problem, säger Alexandra Pascalidou.

Vad för lösningar?

– Massor – man måste läsa boken! Men en busenkel sak – behöriga lärare i alla förortssko­lor. Jag minns själv hur det var där jag växte upp, föräldrar som inte kan svenska, inte vet vad en ekvation är, som inte har böcker hemma. Att jag kunde bli författare var tack vare mina lärare och biblioteke­t som jag alltid gick till.

Symtom på större problem

Det dödliga våldet är bara ett symtom på större problem som måste lösas, säger Pascalidou.

– Vi har stigande sociala orättvisor, klassklyft­or som växer, etnisk och social segregatio­n och ett utanförska­p som växer. Man behöver inte vara en Einstein eller kriminolog för att fatta att den hopplöshet­en föder våld.

På måndag hålls ett samtal kring boken i Skärholmen med Alexandra Pascalidou och flera av mammorna som är med i boken.

– Jag hoppas att det här kommer bli början på något nytt. Det är en chans för alla som bor i området att få hopp och bli stärkta. Tro på att förändring är möjlig. För nu är det vår tur att formulera vad vi vill – och dags för makthavarn­a att lyssna.

 ??  ??
 ??  ?? LYFTER MAMMORNA. ”Jag valde att intervjua de röster jag saknade. Mammorna, som är de allra hårdast drabbade, de som har gett liv till sina barn, men sedan förlorat dem, de som kämpar allra hårdast”, säger Alexandra Pascalidou.
LYFTER MAMMORNA. ”Jag valde att intervjua de röster jag saknade. Mammorna, som är de allra hårdast drabbade, de som har gett liv till sina barn, men sedan förlorat dem, de som kämpar allra hårdast”, säger Alexandra Pascalidou.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden