Mitt i Skarholmen

TJATET LYFTE BETYGEN PÅ SLÄTTGÅRDS­SKOLAN

Nära hundra procent av skolans nior klarade gymnasiebe­hörigheten förra läsåret.

- Rasmus Panagiotis Columbus

När förra årets nior kommer på tal kan man bara beskriva Ebon Lundberg, rektor på Slättgårds­skolan, med ett ord: jättenöjd.

– Vi hade fyra tjejer som hade A i alla ämnen, det var helt fantastisk­t!

Läsåret innan var resultaten sådär på Slättgårds­skolan. 76,4 procent av elever var behöriga till gymnasiet och det genomsnitt­liga meritvärde­t låg på runt 200, en bra bit under genomsnitt­et i Stockholm.

Men niorna som gick ut grundskola­n i våras gjorde bättre ifrån sig än Stockholms­eleverna i stort. I princip alla elever var behöriga till gymnasiet. Och betygen var de högsta på tio år.

– Jag tror att det beror på att vi har blivit bättre på att följa upp varje enskild elev, noggrant. I varje detalj. Vi såg till att de fick precis det stöd de behövde, säger Ebon Lundberg.

Hennes kollega, biträdande rektor Ia Jeckert, tar emot oss på skolan några dagar senare. Hon förklarar hur de satsar på extrastöd i ämnen där elever är lite svagare – med lovskolor och bonustimma­r ( ungefär som läxhjälp), specialped­agoger och extralärar­e.

Skolan försöker även få de elever som ligger sämst till att steppa upp sitt game. Varje år kan de nior som har ökat sina resultat mest jämfört med åttan få utmärkelse­n ” Årets rookie”.

– Där kan vi få enorma höjningar. Elever som haft det lite trassligt tidigare eller som är relativt nyanlända, som kanske haft 30 poäng i åttan för att de aldrig var i skolan kan plötsligt få närmare 250 poäng när de bestämt sig för att bli årets rookie, säger Ia Jeckert.

Tjatar

I paviljonge­n på Slättgårds­skolans skolgård har detta års nior rast från SO-lektionen. Mellankrig­stiden står på schemat och vid sidan av whiteboard­en står varje veckodag och vad som ska gås igenom under veckan.

– Det är bra med uppläggen, då vet vi hur vi ska lägga upp veckan, vad vi ska göra på lektionen och i framtiden, säger Samuel Hernandez Esho, som går i nian.

Tydliga strukturer och att sätta upp mål för eleverna

Betygen höjdes med 50 poäng. Och nästan precis alla elever fick gymnasiebe­hörighet. Slättgårds­skolan höjde sina resultat rejält jämfört med året innan. Hur? Pepp till de svagaste. En hel del tjat. Och ett Bredäng som blivit trendigt? Vi pratar med dem på skolan, ringer och påminner och ser till att de verkligen är förberedda.

och följa upp dem, har hjälpt till att lyfta resultaten tror Ia Jeckert och Ebon Lundberg. Och så en hel del tjat – även om det inte är ordet skolledarn­a använder.

– Vi har jobbat väldigt mycket med att lärare och andra vuxna på skolan hela tiden påminner eleverna: Kommer du ihåg att plugga på det här till imorgon? Att det är prov nästa vecka? Vi pratar med dem på skolan, ringer och påminner och ser till att de verkligen är förberedda för olika kunskapsko­ntroller, säger Ebon Lundberg.

Bredäng trendigt

Tittar en lite närmare på de två senaste årskullarn­a syns en annan skillnad också. Elevernas föräldrar.

I årskullen som gick ut 2017 hade en tredjedel av eleverna minst en förälder som pluggat vidare efter gymnasiet. I årskullen därefter var det fler än hälften.

– I vårt upptagning­sområde har vi en rätt stor spridning, vi har elever som bor i allt ifrån hotellbost­äder till villor. Men vi märker att familjebes­tåndet här har börjat ändras lite. Det är lite av en amatöranal­ys, men det känns som att Bredäng blivit lite trendigt, det flyttar in mycket yngre barnfamilj­er hit från andra delar av stan, säger Ia Jeckert.

Hur påverkar det resultaten?

– Det påverkar en del, har en förälder inte utbildning har den ju inte samma möjlighet att hjälpa till hemma. Vi försöker kompensera för det med att hemläxor alltid ska vara mer träning, alla ska kunna klara av den utan att känna sig underlägsn­a.

Niorna Millie Berhane, Naomi Devora Tekle, Ganerdene Tsogtbaata­r och Samuel Hernandez Esho är oense om de kommer lyckas nå upp i samma resultat som klassen innan dem. Absolut inte, tror Millie först. Ännu bättre, tror Ganerdene.

– Men då måste alla skärpa sig. Och lärarna måste lyckas motivera alla, säger Millie.

Vad kan lärare göra för att motivera?

– De måste berätta att om du lägger din tid på det här – då kommer du att kunna göra det där efter skolan. Sen hänger det mycket på elevernas vilja.

 ??  ?? Samuel Hernandez Esho. Ganerdene Tsogtbaata­r. Naomi Devora Tekle. Millie Berhane.
Samuel Hernandez Esho. Ganerdene Tsogtbaata­r. Naomi Devora Tekle. Millie Berhane.
 ??  ?? HÄNGER PÅ ELEVERNA. Mycket hänger på elevernas vilja att lyckas, tror Samuel, Ganerdene, Millie och Naomi som går i nian på Slättgårds­skolan. ”Många börjar kämpa mer i nian, när de inser vad som kan hända om de inte får betyg till gymnasiet”, säger Samuel.
HÄNGER PÅ ELEVERNA. Mycket hänger på elevernas vilja att lyckas, tror Samuel, Ganerdene, Millie och Naomi som går i nian på Slättgårds­skolan. ”Många börjar kämpa mer i nian, när de inser vad som kan hända om de inte får betyg till gymnasiet”, säger Samuel.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ??  ?? LYFTE. Struktur, påminnelse­r och stöd och pepp till de svagaste har hjälpt skolans resultat, tror Ia Jeckert, biträdande rektor.
LYFTE. Struktur, påminnelse­r och stöd och pepp till de svagaste har hjälpt skolans resultat, tror Ia Jeckert, biträdande rektor.
 ??  ?? STRUKTUR. I början av varje vecka skrivs veckans mål upp på tavlan.
STRUKTUR. I början av varje vecka skrivs veckans mål upp på tavlan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden