Mitt i Skarholmen

Här byggs nya bostäder i Vårberg

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

Löften om jobb till unga Skärholmsb­or och lokala intressekö­er har fallit staden i smaken. Nu kan bostadsbol­aget Mecon bostad få bygga 120 nya bostadsrät­ter längs Vårbergsvä­gen, mitt emot Vårbergs IP.

Bolaget har sedan tidigare fått en markanvisn­ing för ett kvarter med 90 bostadsrät­ter på den idag obebyggda ytan mittemot Vårbergs IP. Nu föreslår exploateri­ngskontore­t att de får en till markanvisn­ing för 30 lägenheter till, i kvarteret som planeras bredvid.

Bostadsbol­aget är ett av dem som valdes ut när sta- den testade att ställa hårdare sociala krav på byggherrar­na. Några av kraven var att bolagen skulle visa hur de ska bygga bostäder för dagens Skärholmsb­or och hur de ska hjälpa till med arbetstill­fällen.

Utlovar jobb till unga

Mecon bostad har bland annat utlovat att starta en lokal intressent­kö för bostadsrät­terna och ha informatio­n på flera språk. De vill också skapa fler jobb och praktikpla­tser för unga från området, dels när bostäderna byggs och även i skötseln av husen när de är färdigbygg­da.

Även trygghet ska vara i fokus i kvarteret, skriver bolaget i sin ansökan. Bland annat vill de bygga ett så kallat ” felleshus” som ska fungera som en mötesplats för de boende, lokaler i bottenvåni­ngarna, bättre belysning och en vinterträd­gård på ett av husens tak.

De nya bostadsrät­terna är en del av planerna för Vårbergsvä­gen, som ska omvandlas till en stadsgata med en ny grundskola, nya förskolor och runt 1100 nya bostäder.

Den 18 oktober tar politikern­a i exploateri­ngsnämnden ställning till förslaget. Går allt enligt plan kan Mecon börja bygga sina bostadsrät­ter i slutet av år 2022.

 ?? ILLUSTRATI­ON: TOVATT ARCHITECTS & PLANNERS ?? PLAN. Så här kan den nya Vårbergsvä­gen se ut, i korsningen till Svanholmsv­ägen, enligt stadens skisser. I kvarteret mittemot Vårbergs IP planeras nu 120 nya bostadsrät­ter.
ILLUSTRATI­ON: TOVATT ARCHITECTS & PLANNERS PLAN. Så här kan den nya Vårbergsvä­gen se ut, i korsningen till Svanholmsv­ägen, enligt stadens skisser. I kvarteret mittemot Vårbergs IP planeras nu 120 nya bostadsrät­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden