Mitt i Skarholmen

Här är grundskolo­rna som går back

Efter två år av underskott riskerar tolv skolor i Stockholm att förlora budgetansv­ar. Två av dem ligger i Skärholmen.

- Emma Thimgren Lisa Halldén

Det är inte förrän efter bokslutet som man vet hur det egentligen gick och ofta ser det lite bättre ut då.

Tolv grundskolo­r i Stockholm riskerar att förlora sin ekonomiska självständ­ighet, efter att gå mot underskott för två år i rad.

Enligt en delårsrapp­ort från utbildning­sförvaltni­ngen går 20 av Stockholms 113 grundskolo­r mot ett underskott vid slutet på året. Skolorna har fonder för att hantera tillfällig­a underskott, men för 12 av dessa 20 var dessa fonder tömda redan förra året.

– Om man har ett underskott och tömmer sin fond och året efter inte lyckas fylla sin fond igen så riskerar man förlora sin status som resultaten­het. Då är man i stället en anslagsenh­et och får mindre ekonomisk självbestä­mmande, säger Malin Eriksson, avdelnings­chef på utbildning­sförvaltni­ngen.

Kan ordnas under hösten

Det betyder bland annat att man inte längre får spara överskott inför framtida in- köp och att rektorn kan förlora delar av sitt budgetansv­ar.

Tolv skolor står alltså inför den risken, men Malin Eriksson betonar att det inte alls är säkert att det blir så.

– Det är inte förrän efter bokslutet som man vet hur det egentligen gick och ofta ser det lite bättre ut då. Vi stöttar skolorna och kan sätta in resurser med ekonomer och HR-personer för att hjälpa skolorna att få ekonomin i balans, säger hon.

En anledning att skolorna dras med underskott kan bero på att uppräkning­en av skolans budget bara var 1,3 procent under 2017, vilket var lägre än kostnadern­a under det året. I år var höjningen på 2,5 procent.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UNDERSKOTT. 20 av Stockholms 113 grundskolo­r som går mot ett underskott vid slutet på året. 12 skolor riskerar att förlora budgetansv­ar.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UNDERSKOTT. 20 av Stockholms 113 grundskolo­r som går mot ett underskott vid slutet på året. 12 skolor riskerar att förlora budgetansv­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden