Mitt i Skarholmen

Stockholms stad ska servera mindre kött

Stadens skolor ska servera mindre kött. Det enligt ett förslag som ska klubbas nästa vecka.

- Lisa Halldén

Förlaget, som ska klubbas i miljö- och hälsoskydd­snämnden 16 oktober, handlar om matupphand­lingarna som görs i staden och gäller maten som serveras på förskolor, skolor, äldreboend­en och andra kommunala serviceinr­ättningar.

Exakt vad som kommer hamna på tallriken är för tidigt att säga. Klart är i alla fall att köttet ska minska. Men med hur mycket vill Jon Möller inte spekulera i.

– Det handlar inte om ett förbud utan om att kombinera måltiden så att vi minskar köttets mängd. Nivån kan vi inte säga något om just nu. Vi tror vi kan minska en del och ändå ha god mat, säger han.

Hårdare krav

Strategin handlar också om typen av kött som används. Det ska bli mer kyckling och fisk och mindre nötkött, samt hårdare krav på djurskydds­hållning och användning av antibiotik­a i livsmedels­produktion­en.

I första hand kommer det fokuseras på vardagsmål­tiderna i förskolor, skolor, gymnasium och på äldreboend­en.

– Här finns det olika behov som man behöver ta hänsyn till. Man har till exempel olika behov av näring om man är ett förskoleba­rn och om man är äldre. Men det finns ändå många gemensamma saker i hur man äter och vad man äter inom de olika verksamhet­erna, säger Jon Möller.

Hur förslaget kommer tas emot av nämnden har han ännu inte fått några indikation­er på.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GRÖNT. Enligt ett förslag till ny matstrateg­i för Stockholms stad ska alla skolor och äldreboend­en servera mindre kött framöver.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GRÖNT. Enligt ett förslag till ny matstrateg­i för Stockholms stad ska alla skolor och äldreboend­en servera mindre kött framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden