Mitt i Skarholmen

Stark kritik mot OS-planer i Stockholm

Stockholm är en av tre städer kvar i racet till vinter-OS 2026. Olympiska kommittén jublar men många politiker är mycket kritiska.

- Lisa Halldén

Stockholm har tagit ett rejält kliv närmare ett vinter OS 2026. Nu står det klart att staden är en av bara tre kvarståend­e kandidater.

Sveriges olympiska kommitté jublade, men hur politiken kommer ställa sig till et t OS är ännu oklar t . Framförall­t med tanke på att ingen ännu vet hur det poli- tiska styret kommer se ut.

– Vi har inga kommentera­r, vi får återkomma när vi har en majoritet som kan ta ställning till det, säger Charlotte M Nilsson, pressekret­erare på Moderatern­a.

Men på Twitter går vågorna höga. Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsför­bundet, tycker att ett vinter-OS i Stockholm vore ”bisarrt”.

– Jag tycker det är magstarkt att lägga pengar på en sådan sak som ett OS i det läge som Sverige befinner sig i. Jag kallade det för bröd och skådespel på Twitter och det är precis vad det är. Man kan inte ägna sig åt kosmetika när man har riktiga problem att ta itu med, säger han.

Behöver pengar till annat

Kritiken kom också från vänsterkan­ten.

– Vi står fast vid vårt nej till OS i Stockholm, vi tycker det finns andra saker att lägga pengarna på, till exempel förskolan och äldreomsor­gen, säger Clara Lindblom, borgarråd ( V), i ett mejl till StockholmD­irekt.

Även Miljöparti­et står fast vid sitt nej.

”Det är svårt att se hur ett OS år 2026 kan r ymmas inom ramen för ett redan växande Stockholm”, har trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) tidigare sagt.

Men stödet är starkt hos Socialdemo­kraterna. På Twitter skriver Erika Ullberg (S) att ett vinter-OS i Stockholm skulle vara ” ekonomiskt, socialt och miljömässi­gt hållbart”, bland annat för att vissa arenor och anläggning­ar redan finns färdiga.

De två andra kandidatst­äderna till vinter-OS 2026 är Calgary i Kanada, och Milano och Cortina d’Ampezzo i Italien.

 ??  ?? SKIDCENTER. En skiss från Botkyrka kommun visar hur en OSstadion i Hamra grustag skulle kunna se ut.
SKIDCENTER. En skiss från Botkyrka kommun visar hur en OSstadion i Hamra grustag skulle kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden