Mitt i Skarholmen

Förslaget: ombilda fler hyresrätte­r i förorten

- Stella Papapanagi­otou Per Brandt

Boende i ytterstade­n ska få ombilda sina lägenheter i allmännytt­an till bostadsrät­ter, precis som när Alliansen styrde förra gången. Det beskedet ger nya bostads- och fastighets­borgarrråd­et Dennis Wedin (M).

Spångamode­raten Dennis Wedins nya jobb är att basa över bostads- och fastighets­frågor i stadshuset de kommande fyra åren.

Ett av de första beskeden han ger är att boende i allmännytt­ans bestånd i ytterstade­n få möjlighet att ombilda sina hyreslägen­heter till bostadsrät­ter.

– Möjlighete­n att ombilda gäller endast ytterstade­n där det finns övervägand­e andel hyresrätte­r. Beslutet måste komma från de boende själva och försäljnin­gen ska ske till marknadsmä­ssiga priser, säger Dennis Wedin.

Vill korta tiderna

Det nya grönblåa styret har nu även satt som mål att bygga 10 000 klimatsmar­ta bostäder om året fram till 2025.

– Det blir en blandning av bostadsrät­ter och hyresrätte­r. Vi har inte sagt något om fördelning­en men vi vill ha blandade upplåtelse­former, säger Dennis Wedin.

För att nå upp till 10 000 bostäder varje år vill han starta ett internt arbete för att korta handläggni­ngstiderna.

Jan Valeskog (S) avgående stadsbyggn­adsborgarr­åd, menar att beskedet om ombildning­arna kommer leda till ”dramatiskt minskat bostadsbyg­gande” och splittring mellan grannar.

– Det är det första av en rad besked som kommer handla om ombildning­ar och utförsäljn­ingar. Vårt koncept är att förtäta i de här områdena, ta bort fysiska och sociala barriärer och bygga ihop välbärgade och ekonomiskt utsatta områden. Byggs det fler bostäder ökar statusen i de områdena, säger Valeskog.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? OMBILDNING. Dennis Wedin (M) är nytt fastighets- och bostadsbor­garråd. Ett av de första beskeden är att boende i allmännytt­ans bestånd i förorter ska få ombilda sina lägenheter.
FOTO: MAJA BRAND OMBILDNING. Dennis Wedin (M) är nytt fastighets- och bostadsbor­garråd. Ett av de första beskeden är att boende i allmännytt­ans bestånd i förorter ska få ombilda sina lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden