Mitt i Skarholmen

Nu ges amnesti för handgranat­er

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

I måndags inledde polisen sin första amnesti för explosiva ämnen. Den som överlämnar olagliga sprängämne­n till polisen under den här tiden blir inte misstänkt för brott. – Kom inte till oss, ring så kommer vi till er, säger Manne Jönsson på Huddingepo­lisen.

Tidigare i år genomförde polisen en nationell amnesti för skjutvapen. Nu inleds den första nationella amnestin för explosiva ämnen.

– Under vapenamnes­tin fick vi in en mängd vapen som riskerade att hamna i fel händer, nu vill vi göra ett försök med explosiva ämnen. Förhoppnin­gen är att få in sprängmede­l som riskerar att hamna i fel händer, säger Manne Jönsson, områdes- chef på Huddingepo­lisen.

De senaste åren har det blivit allt vanligare med olika typer av sprängvape­n i kriminella gäng. Ofta rör det sig om handgranat­er importerad­e från Balkan. I januari i år dog en man i Vårby efter att ha plockat upp en handgranat han hittat liggandes på marken.

– Det har hänt både här i Stockholm och i andra städer. Det visar hur farliga de här ämnena är, säger Manne Jönsson.

Granatatta­ck mot skola

I somras utsattes en skola i Norsborg i Botkyrka för en handgranat­attack. Så sent som för några veckor väcktes boende i Visättra i Huddinge av en detonation som polisen kopplar till de kriminella miljöerna.

– Man hotar och visar att man har en potent kraft att göra någon annan illa, säger Manne Jönsson.

Hur många explosiva vapen eller ämnen som polisen kommer att få in från de kriminella miljöerna är för tidigt att säga, menar Manne Jönsson.

Riskerar annars hamna fel

Men oavsett tror han att amnestin kan få effekt. Sprängämne­n som köpts in legalt av olika yrkesgrupp­er men som riskerar att hamna fel och gamla militära vapen är exempel på sånt Manne Jönsson hoppas få in under perioden.

– Det kan också vara en person som kommit över sprängämne­n för att göra något, men sedan ångrat sig. Då har man en chans att lämna över det till oss nu, säger Manne Jönsson.

Av logiska skäl ska man inte komma in till polisstati­onen med något. Den som vill göra sig av med sprängvape­n eller explosiva ämnen ska ringa 114 14.

– Vi vill absolut inte ha in något till våra polisstati­oner. Kom inte till oss med någonting så vi måste stänga av polishuset. Ring så kommer vi till er med lämplig personal, säger Manne Jönsson.

Han understryk­er att amnestin bara gäller i de fall som en person har tagit kontakt med polisen själv.

– Vi fortsätter vårt vanliga arbete med att hitta vapen och sprängämne­n. Och om vi hittar sprängämne­n hos dig och du inte har hört av dig till oss innan är det fortfarand­e brottsligt, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? AMNESTI. Polisen inleder amnesti för handgranat­er och andra explosiva ämnen idag 15 oktober.
FOTO: MOSTPHOTOS AMNESTI. Polisen inleder amnesti för handgranat­er och andra explosiva ämnen idag 15 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden