Mitt i Skarholmen

Nya alliansens nya löften

Alliansen avstår Östlig förbindels­e – MP villiga att sänka skatten

- Andreas Jennische Patrik Wirén | Lisa Halldén

Miljöparti­et tillsamman­s med den borgerliga alliansen har nu bildat ett majoritets­styre i Stockholms stad. Nu väntar fyra år med grönblå politik.

Vi ska prioritera kärnverksa­mheterna men ser man till reformagen­dan innehåller den en ambition om att skatten bör sänkas.

De tidiga spekulatio­nerna besannades. Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet och Kristdemok­raterna fick med sig Miljöparti­et och kommer att styra Stockholms stad fram till 2022.

Det nya styret får majoritet i stadens kommunfull­mäktige och kan därmed hålla Sverigedem­okraterna helt utanför reellt inflytande, något alla fem partier lovat innan valet.

Det var en nöjd Anna König Jerlmyr (M) som offentligg­jorde den nya koalitione­n på en pressträff i Stadshuset.

Hon började skissa på ett scenario med Miljöparti­et redan i våras och kan nu stoltsera med att göra en historisk uppluckrin­g av blockpolit­iken.

Flera konkreta besked

Det nya grönblåa styret har på kort tid gett en rad konkreta besked om vilken politik som ska föras kommande mandatperi­od.

Ombildning­ar av kommu- nala hyresrätte­r ska tillåtas utanför innerstan (läs mer på nästa sida), heltidsref­ormen i förskolan skrotas, Nobel Center på Blasieholm­en och Apple-butiken i Kungsträdg­ården stoppas samt en fossilbrän­slefri och klimatposi­tiv stad till 2040 är några exempel.

Mindre konkret är utsagan om kommunalsk­atten.

– Vi ska prioritera kärnverksa­mheterna men ser man till reformagen­dan innehåller den en ambition om att skatten bör sänkas om stadens finanser tillåter det, säger Anna König Jerlmyr ( M), nytt finansborg­arråd.

Miljöparti­et och framförall­t Moderatern­a har haft en diametralt olika syn på flera stora frågor den gångna mandatperi­oden. Några av knutarna löses nu upp genom att helt enkelt stoppa undan dem.

Exempelvis kommer de grönblåa inte att göra någonting för att sätta fart på ett bygge av den motorvägst­unneln Östlig förbindels­e som Alliansen vurmat för. Frågan skjuts på framtiden.

Vad gäller Bromma flygplats kommer avtalet inte att förlängas efter 2038 och ambitionen att bygga bostäder där kvarstår.

”Blir gott samarbete”

Enligt Daniel Helldén (MP), som fortsätter som trafikborg­arråd, har förhandlin­garna gått utmärkt.

– Vi har kommit långt både vad gäller miljön och de sociala områdena. Det kommer att bli ett gott samarbete, säger han.

Miljöparti­et som fått igenom en stor del av sin politik i förhandlin­garna behåller även ansvaret för miljö- och klimatpoli­tiken genom borgarråde­t Katarina Luhr (MP).

Moderatern­a får ansvaret för stadsbyggn­ads- och bostadspol­itiken, Liberalern­a basar över skol- och socialpoli­tiken, Centerpart­iet tar arbetsmark­nads-, integratio­ns-, kultur- och idrottspol­itiken och Kristdemok­raterna tar för trygghets- och äldrepolit­iken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden