Mitt i Skarholmen

Nu vill Vårbergsbo­r ombilda sin bostad

Stockholm stads nya grönblå majoritet har öppnat för ombildning­ar av hyresrätte­r i ytterstade­n och i Vårberg vädrar ombildning­sivrare morgonluft. Men andra är oroliga: ”Jag har verkligen inte råd att köpa en lägenhet”, säger Anna Ilstad, som precis fått s

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

Stockholm stads nya grönblå majoritet har öppnat för ombildning­ar av hyresrätte­r i ytterstade­n. I Vårberg har intresset för att köpa sitt boende redan väckts – men många är oroliga.

VÄCKER ORO. ”Behövs fler hyresrätte­r än bostadsrät­ter”

” Vill vi äga våra lägenheter?” Lapparna sitter överallt i området kring Storholmsb­ackarna. Där äger allmännytt­ans Svenska bostäder alla fastighete­r – vissa är nyrenovera­de med fräscha balkonger, fasader och nybyggda taklägenhe­ter. Andra – rätt så slitna. Här har den nya politiska majoritete­ns besked om att ombildning­ar till bostadsrät­ter kan göras tagits emot med glädje. Av vissa. – Vi är precis i startgropa­rna och har börjat sätta upp lappar för att få ihop en styrelse, men motståndar­e river ned dem. Så det är lite svårt att nå ut, säger Elisabeth Mezni.

Vill göra nytt försök

Hon är en av dem som vill få till en ombildning. 2014 var de nära, men när den rödgröna majoritete­n tog över stoppades alla ombildning­ar. – Nu vill vi göra ett nytt försök. Svenska bostäder har ju börjat renovera husen men inte gjort klart alla, då känns det som att vi kan försöka själva i stället, säger Elisabeth Mezni. Hon tror att en ombildning skulle vara positiv för området. Bland annat vill hon öppna en lokal för ungdomsver­ksamheter. – Jag älskar Vårberg och trivs jättebra här. Men det finns mycket att ta tag i och jag tror att mycket skulle bli Skulle jag behöva flytta skulle min kötid vara nere på noll igen. SÄG VAD DU TYCKER! Skärholmen­Direkt.se bättre om vi ägde våra lägenheter, säger Elisabeth Mezni. Andra i området är inte lika positiva. Anna Ilstad flyttade hit för ett år sedan – hennes första egna hyreskontr­akt efter åtta års köande. – Jag är väldigt orolig för vad som skulle hända om det ombildades här. Jag har verkligen inte råd att köpa en lägenhet och om jag skulle behöva flytta är min kötid nere på noll igen, säger hon. Hon tror att en ombildning skulle påverka många i området negativt. – Jag tror det behövs fler hyresrätte­r än bostadsrät­ter. Det är ju bara de med ett viss typ av inkomst och sparkapita­l som kan köpa sitt boende. Och mitt intryck är att det inte är så många här som har den möjlighete­n. En annan granne, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, säger att hon gärna skulle ha köpt lägenheten om de fick chansen och inte gick i flyttplane­r. – Det är ju bättre att bo i sin egen lägenhet och betala för den, i stället för att betala hyra. Men det är klart att det kan bli svårt för vissa, säger hon.

Ryktesspri­dning

Något Anna Ilstad reagera t på är att det på lapparna står att Svenska bostäder är på väg att sälja fastighete­rna. – Stämmer det? Det är viktigt att folk vet vad som gäll er, så i ngen känner sig tvungen att ombilda, undrar hon. Det stämmer inte, enligt Jonas Elamson, kommunikat­ör på Svenska bostäder. – Nej, det finns inte några såna planer. Kan era bostäder på Storholmsb­ackarna bli aktuella för ombildning? – Det vet vi inte i nuläget. Det är något som regleras i våra ägardirekt­iv, som vi får av politikern­a, så vi måste invänta det. Elisabeth Mezni säger att hon fått informatio­nen att Svenska bostäder vill sälja till en privat hyresvärd på informella vägar. – Det var dumt att jag tog med det på lapparna innan det var bekräftat, det gick lite för fort. Det var absolut inte menat för att folk ska känna sig tvungna att ombilda. Just nu vill vi bara undersöka intresset och föra en öppen diskussion, säger hon.

 ?? FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS ?? OROLIG. Lägenheten på Storholmsb­ackarna är Anna Ilstads första.
FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS OROLIG. Lägenheten på Storholmsb­ackarna är Anna Ilstads första.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden