Mitt i Skarholmen

Vapengömma hittad i razzia

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

I april hittade polisen av en slump en gigantisk vapengömma i Skärholmen. Efter flera polisrazzi­or på onsdagskvä­llen greps en ledare i mc-gänget Bandidos, misstänkt för synnerlige­n grovt vapenbrott och narkotikab­rott. 37 vapen, varav 13 stycken automatvap­en, 13 kilo narkotika, mängder av ammunition och sprängmede­l. Det innehöll två bilar som polisen av en slump hittade i ett garage i Skärholmen den 8 april i år. – Man kan bara spekulera i vad de skulle ha vapnen till, om det bara handlade om en maktdemons­tration eller om de kanske skulle säljas vidare, säger Daniel Löfgren, polisinsat­schef vid grova brott polisområd­e Syd, och fortsätter: – Från vår sida är det otroligt skönt att vi fick bort dem från gatan. Det var ju bland annat sprängmede­l, väldigt mycket ammunition och 13 stycken automatvap­en, som inte har något annat använd- ningsområd­e än att brukas i krig. I samband med f yndet greps en man i 20-årsåldern, boende i södra Stockholm. Han häktades misstänkt för synnerlige­n grovt vapenbrott, grovt narkotikab­rott och brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor. Han har sedan dess släppts ur häktet, men är fortfarand­e misstänkt, säger Daniel Löfgren. Misstankar om att vapengömma­n tillhörde det kriminella Bredängsnä­tverket och mc- gänget Bandidos, som Bredängsnä­tverket har kopplingar till, uppstod snart.

Ledare gripen

Under onsdagskvä­llen gjorde polisen tillslag på flera platser i södra Stockholm, bland annat i Bandidos l okaler i Brandberge­n, i Haninge kommun. Där greps en man med ledande position i Ban- didos. Han anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för synnerlige­n grovt vapenbrott och grovt narkotikab­rott. – Eftersom det är en pågående utredning kan jag inte säga något om vilka bevis vi har mot honom eller vilka kopplingar han har till vapengömma­n. Men utredninge­n har kommit så långt att den här personen är misstänkt på sannolika skäl och i samband med det kunde vi plocka in honom, säger Daniel Löfgren.

Finns det andra misstänkta?

– Inte som vi kan plocka in i nuläget. Men utredninge­n kommer fortsätta under lång tid f ramöver, så det kan mycket väl bli fler misstänkta. I tillslagen samarbetad­e insatsstyr­kan, lokalpolis­en och polisområd­e Syds grova brottsenhe­t. De är en del av den särskilda händelsen Max, vars mål är att bryta våldsutvec­klingen i Stockholm genom att minska antalet illegala vapen och handgranat­er som finns i omlopp.

Från vår sida är det otroligt skönt att vi fick bort dem från gatan.

 ?? FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? MOBILBILD. I november förra året sköts en man ihjäl, som pekats ut som en av ledarna i det så kallade Bredängsnä­tverket. I hans telefon hittade polisen flera bilder som pekade på kopplingar till mc-gänget Bandidos.
FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING MOBILBILD. I november förra året sköts en man ihjäl, som pekats ut som en av ledarna i det så kallade Bredängsnä­tverket. I hans telefon hittade polisen flera bilder som pekade på kopplingar till mc-gänget Bandidos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden