Mitt i Skarholmen

Häng med in i nya avloppstun­neln

I Henriksdal görs just nu stora insatser för att kunna ta hand om stockholma­rnas avloppsvat­ten. Reningsver­ket aspirerar på att bli ett av världens modernaste.

- Alexander Kuronen 073-600 69 22 alexander.kuronen@direktpres­s.se

Det är häftigt att de kan vara så små, men de är så himla många de rackarna.

HENRIKSDAL

I Henriksdal görs just nu storslagna insatser för att kunna ta hand om morgondage­ns äckelvatte­n. Avloppsren­ingsverket aspirerar på att bli ett av världens modernaste.

Valven i det ståtliga bergrummet imponerar på byggledare­n Pentti Pihlaja som har erfarenhet­er från självaste Kirunagruv­an att jämföra med.

– Jag har hållit på i drygt 30 år och det här är bland de finaste bergrummen jag sett, säger han.

Här, i Henriksdal­sberget, har sprängning­arna pågått i cirka två år. En inte helt oväntad utmaning med projektet har, enligt Pentti Pihlaja, varit att ”inte låta, vibrera eller damma”.

– Grannarna har klagat några gånger, men med tanke på att vi kört ut 25 000 lastbilsla­ss berg och använt 200000 kilo sprängämne­n så har det varit ganska lite klagomål ändå, säger han.

Vadan denna ansträngni­ng? Jo, här ska en ny slamanlägg­ning byggas där det fasta materialet från avloppsvat­tnet omvandlas till biogas.

Den nya anläggning­en ska ersätta sin äldre dito i Sickla, med förhoppnin­gen om att minska risken för luktproble­m för boende i området. Dessutom är den nya anläggning­en en förutsättn­ing för att klara av det tryck som uppstår när Henriksdal tar över hanteringe­n av Västerorts avloppsvat­ten. Bromma reningsver­k ska stängas och vattnet kommer i stället att ledas till Nacka genom en 14 kilometer lång tunnel.

Hjälper Bromma

Stockholm vatten och avfalls ordförande Maria Antonsson (MP) säger att det är en drastisk men nödvändig åtgärd, eftersom man redan nu håller på att ”stötta upp” i Bromma för att klara sig fram till 2026 då tunneln är tänkt att tas i bruk.

– Det finns inte heller plats i Bromma att bygga ut så att det fungerar lika bra som det här gör, fortsätter Maria Antonsson.

Iförd hjälm och väst står hon på den plats i reningsver­ket där en annan nymodighet håller på att installera­s – membrankas­setter. Målet med membranen är att ersätta ett av stegen i reningspro­cessen, den så kallade eftersedim­enteringen, med renare vatten som väntat resultat. En annan fördel med membrantek­niken är att större volymer vatten kan renas utan att behöva större bassänger.

Milslång tråd

När ombyggnade­n är klar 2029 kommer Stockholm att ha en av världens största anläggning­ar med membranfil­trering. Varje membrankas­sett består av totalt 2,3 mil fibertråd, och tillsamman­s beräknas de totalt 1 008 kassettern­a uppta en yta lika stor som 260 fotbollspl­aner.

Jan-Erik Larsson, delprojekt­ledare, står med en av fibertråda­rna i handen.

– Det är häftigt att de kan vara så små, men de är så himla många de rackarna, säger han.

Han tittar på tråden.

– Det kommer att bli ett extremt fint vatten.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LANDETS FINASTE BERGRUM. ”Jag har hållit på i drygt 30 år och det här är bland de finaste bergrummen jag sett”, säger Pentti Pihlaja, som bland annat har jobbat i Kirunagruv­an tidigare, om Henriksdal­sberget.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LANDETS FINASTE BERGRUM. ”Jag har hållit på i drygt 30 år och det här är bland de finaste bergrummen jag sett”, säger Pentti Pihlaja, som bland annat har jobbat i Kirunagruv­an tidigare, om Henriksdal­sberget.
 ??  ?? MEMBRAN. Jan-Erik Larsson visar upp sina älskade membrankas­setter som ska moderniser­a och effektivis­era reningspro­cessen. 14 KILOMETER. Den nya tunneln ska ta Västerorts vatten till Nacka.
MEMBRAN. Jan-Erik Larsson visar upp sina älskade membrankas­setter som ska moderniser­a och effektivis­era reningspro­cessen. 14 KILOMETER. Den nya tunneln ska ta Västerorts vatten till Nacka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden