Mitt i Skarholmen

Dyr nota för sopor som fuldumpas

15 MILJONER. Så mycket kostade slarvet vid återvinnin­gsstatione­r FTI i fjol. Under pandemin har problemen med fuldumpnin­g av möbler och annat ökat.

- VÅRBERG Johan Thornton Patrik Wirén Cornelis Rikken

Vi är så avtrubbade.

Slarvet vid återvinnin­gsstatione­rna kostade FTI drygt 15 miljoner kronor förra året. Vårbergsbo­n Elfi Gedikkaya vittnar om hur hon många gånger möts av kaos när hon ska ska slänga sitt skräp.

Att skräp som egentligen ska köras till tippen i stället slängs vid återvinnin­gsstatione­rna är ingen ny företeelse. Dock märktes en tydlig ökning av problemet under coronaåret 2020.

I samband med att folk började riva ut kök och beställa nya varor blev det nämligen också allt vanligare att skrothögar byggdes upp bredvid kärlen. Och slarvet verkar hålla i sig.

Enligt Annika Ahlberg, regionchef på FTI i Stockholm, är det till och med värre nu än i början av pandemin, trots upprepade försök att få stockholma­rna att lära sig.

– Vi har producerat filmer som vi försöker sprida på Facebook, och vi har gjort nya skyltar som inte verkar göra någon nytta, säger hon.

Vårbergsbo­n Elfi Gedikkaya säger att hon helt klart märker av stöket och att hon ofta möts av föremål vid återvinnin­gsstatione­rna som egentligen hör hemma på tippen.

– Jag tycker att det är hemskt att folk beter sig så här. Vi alla bor här och borde ta hand om vår miljö, säger hon.

”Svårt att uppfostra vuxna”

Vad som behöver göras för att folk ska ändra sitt beteende är svårare att svara på.

– Det är jättesvårt. Jag jobbar på förskola och vi är jättenoga med att lära ut var man ska slänga soporna. Så vi börjar där. Men det är svårt att uppfostra vuxna. Det är synd.

När Mitt i tar rygg på Samhall vid återvinnin­gsstatione­n i Jordbro centrum i Haninge möts vi av bland annat trädgårdsa­vfall, en säng, en soffa, köksutrust­ning, en cirkelsåg. Peter Schulz, driftchef på FTI, låter uppgiven när han ser ut över berget av skräp.

– Det här är bara en helt vanlig måndag, säger han. Tomas och Niro från Samhall, som arbetar med att hålla rent vid stationern­a, sätter genast i gång att sortera bland högarna med sopor. När deras jobb fungerar som det ska handlar det om att plocka enstaka föremål som hamnat fel. Men i dag får de istället, liksom många gånger förr, lyfta tungt. – Men vi är så avtrubbade och vet att det ser likadant ut varenda gång. Så här är det i många områden, säger Niro medan han trycker ihop kartonger och ser till att de hamnar i rätt container.

Tomas och Niro har heller ingen möjlighet att ta med skräpet utan rapportera­r till FTI att en extra åtgärd krävs. Det är då kranbilen rycker ut.

Ryckte ut för 15 miljoner

Förra året fick FTI och deras kranbilsfö­rare göra den sortens utryckning­ar 5 000 gånger. Prislappen landade på drygt 15 miljoner kronor för 2020 och i år är FTI redan uppe i 1 000 extrahämtn­ingar under första kvartalet.

 ?? FOTO: CORNELIS RIKKEN ?? ÅTERVINNIN­G. Elfi Gedikkaya slänger skräp vid återvinnin­gsstatione­n vid Vårholmsba­ckarna. Hon märker ofta av möbler och annat där som egentligen hör hemma på tippen.
FOTO: CORNELIS RIKKEN ÅTERVINNIN­G. Elfi Gedikkaya slänger skräp vid återvinnin­gsstatione­n vid Vårholmsba­ckarna. Hon märker ofta av möbler och annat där som egentligen hör hemma på tippen.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STÖKIGT. Mycket extra arbete krävs för att få bort möbler och annat som inte hör hemma på återvinnin­gsstatione­rna.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STÖKIGT. Mycket extra arbete krävs för att få bort möbler och annat som inte hör hemma på återvinnin­gsstatione­rna.
 ?? FOTO: CORNELIS RIKKEN ?? STÖKIGT. Så här såg det ut vid återvinnin­gsstatione­n vid Vårholmsba­ckarna förra veckan.
FOTO: CORNELIS RIKKEN STÖKIGT. Så här såg det ut vid återvinnin­gsstatione­n vid Vårholmsba­ckarna förra veckan.
 ??  ?? Elfi Gedikkaya.
Elfi Gedikkaya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden