Mitt i Skarholmen

Man döms till 18 års fängelse för mord i Kungens kurva.

29 skott avlossades: Två frikänns SL-biljetter vi minns

- KUNGENS KURVA 08-550 554 95 pernilla.fagerstrom@mitti.se

Den åtalade 24-åringen döms till nästan 18 års fängelse för dödsskjutn­ingen i Kungens kurva förra året. De två andra åtalade frikänns.

Det var den 18 januari 2020 som en 25-årig man sköts ihjäl i en bil på bensinmack­en Cirkle K i Kungens kurva. Han träffades av nio skott.

En då 27-årig man som också satt i bilen, klarade sig oskadd. Han pekas ut som gängledare och den huvudsakli­ga måltavlan. Hans flickvän, som precis skulle kliva in i bilen skottskada­des, bland annat i huvudet, men överlevde.

Minst 26 skott avlossades mot bilen, 17 träffade.

Tre män häktades

Skotten avlossades från en annan bil. Föraren av den bilen, en 24-årig man, åtalades i februari för mord och försök till mord. Två andra män i 20-årsåldern åtalades för medhjälp till försök till mord. Alla tre häktades, men två av de tre släpptes ur häktet när huvudförha­ndlingen avslutades. Den ene har dock fortsatt varit häktad eftersom han är åtalad i den andra stora rättegång som pågår mot Vårbynätve­rket.

Mordet i Kungens kurva tros vara del i en konflikt mellan Vårbynätve­rket och en annan kriminell gruppering som pågått under flera år.

Oklart vem/vilka som sköt

Det är inte klarlagt vem eller vilka som sköt. Men tingsrätte­n anser det bevisat, bland annat genom övervaknin­gsfilm, att 24-åringen kört den aktuella bilen och att han varit medveten om att det från bilen skulle skjutas för att döda.

Det har varit fråga om en massiv eldgivning med två pistoler mot den andra bilen. Skjutninge­n har präglats av en total likgiltigh­et inför vad effekten skulle bli i fråga om dödsfall och skador, står det i domen.

Tingsrätte­n anser att han ska dömas för mord och mordförsök till fängelse i 18 år. Eftersom han suttit häktad i nästan 14 månader har straffet bestämts till fängelse i 17 år och 10 månader.

24-åringen förnekar att han kört bilen.

De två andra frikänns

De två andra män som åtalades för medhjälp till mordförsök frikänns. Tingsrätte­n anser inte att utredninge­n räcker för att de ska kunna dömas. En av männen döms för falskt alarm, för att ha orsakat en onödig polisutryc­kning.

Precis som i den andra stora rättegånge­n mot Vårbynätve­rket har omfattande analyser gjorts av chattmater­ial från den krypterade kommunikat­ionslösnin­gen Encrochat, som i huvudsak använts av kriminella.

Pernilla Fagerström

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SKOTT. Det var i januari 2020 som mordet skedde. Minst 26 skott avlossades, 17 patronhyls­or hittades på platsen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SKOTT. Det var i januari 2020 som mordet skedde. Minst 26 skott avlossades, 17 patronhyls­or hittades på platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden