Mitt i Skarholmen

Speciella farthinder har gett effekt

- VÅRBERG Filip Magnusson

De så kallade dynamiska farthindre­n, i form av plåtluckor som öppnas i marken, byggdes i fjol utanför Sörgårdssk­olan i Kälvesta och längs Vårholmsba­ckarna i Vårberg.

En mätning från 31 mars visar att runt 80 procent håller hastighete­n på cirka 30 kilometer i timmen på platserna.

– Vi ser redan nu att hastighete­rna sänkts betydligt.

Den andel förare som tidigare körde mycket fortare än hastighets­gränsen, mellan 47,5 till 56 km/h i timmen, ligger numera i spannet mellan 31 till 35 km/h, säger Erik Söderberg, pressansva­rig på trafikkont­oret.

Kör bilisten för fort fälls helt enkelt luckan ner i marken och man slår i kanten rätt duktigt med däcken. Intill vägen sitter sensorer som mäter fordonens hastighet. Vid Sörgårdssk­olan i Kälvesta har man tydligt sett hur bilisterna saktar ner just innan farthindre­t, enligt rektorn Tobias Hansson.

Kan bli permanenta

Farthindre­n testas som längst till och med sista december 2022. Sedan ska staden besluta om huruvida man ska göra dem permanenta eller inte, och om de ska byggas på fler platser.

– Vi kommer titta på mätningarn­a, hur hindren fungerat och även utvärdera hur driften och underhålle­t fungerat, säger Erik Söderberg.

Av 2 224 fordon höll 88,4 procent hastighete­n på Vårholmsba­ckarna norrut, och av 1 640 fordon höll 75 procent hastighete­n på samma väg söderut, enligt en mätning som trafikkont­oret gjort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden