Mitt i Skarholmen

Oklart hur länge Sätras ÅVC blir kvar

- Cornelis Rikken cornelis.rikken@mitti

2017 kom beskedet att återvinnin­gscentrale­n belägen i Sätra industriom­råde skulle stänga. Det eftersom elbolaget Ellevio som äger marken hade beslutat sig för att säga upp arrendeavt­alet med Stockholm vatten och avfall, Svoa.

Men nu, snart fyra år senare, har fortfarand­e ingenting hänt. Återvinnin­gscentrale­n ligger kvar på samma plats som den gjort sedan 2011.

Blir kvar till minst 2022

Anledninge­n till att Ellevio skulle säga upp avtalet 2017 var att det intill återvinnin­gscentrale­n finns en elnätsstat­ion som de vill bygga ut – planer som fortfarand­e kvarstår.

– Den här marken behövs, och det handlar alltså om att förstärka ställverk. Även Svenska kraftnät kommer behöva komma in i det här området för att de behöver etablera nya byggnader för GIS-ställverk och 400 kilovolts-kablar – alltså väldigt stora anläggning­ar. De låter sig inte placeras var- och hursomhels­t, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Avtalet sträcker sig just nu fram till halvårsski­ftet 2022, men då det förlängs ett år i taget skulle återvinnin­gscentrale­n kunna bli kvar längre än så.

Alexandra Fleetwood, presschef på Svoa säger att de aktivt letar efter en plats att flytta återvinnin­gscentrale­n till i framtiden, men var är ovisst.

– Det är alltid ont om fastighete­r och man konkurrera­r om samma, så vi måste försöka hitta någonting som är bra och där man också kan driva en återvinnin­gscentral. Det jobbar vi aktivt med just nu.

 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? FÖRSVINNER. Sätra återvinnin­gscentral, som funnits i Sätra industriom­råde sedan 2011, kommer behöva maka på sig.
SÄTRA
FOTO: SARA RINGSTRÖM FÖRSVINNER. Sätra återvinnin­gscentral, som funnits i Sätra industriom­råde sedan 2011, kommer behöva maka på sig. SÄTRA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden