Mitt i Skarholmen

Machomänne­n är de verkliga manshatarn­a

- Elev i 9:an

att någon annan är feminist brukar vissa tro att man är manshatare, men det stämmer inte. Feminism handlar om jämställdh­et och ett bättre samhälle för båda könen. Att tjejer och killar ska ha samma förväntnin­gar och att killar ska få visa sina känslor, är några saker feminister kämpar för.

Så varför tror vissa att man är manshatare om man är feminist? Jag som själv är feminist, anser att feminister vill ha ett jämställt samhälle. Där kvinnor och män blir behandlade på samma sätt. Nu om man inte vill kalla sig feminist av olika skäl, kallar sig vissa ”jämställdi­ster”.

Jag förstår om man vill kalla sig själv ”jämställdi­st”, för man kanske inte vill bli frågad om man är manshatare. Jag har inget problem med det, men man måste veta skillnaden på feminism och sexism. Enligt sexister är ett av könen överlägset, det könet ska ha mer rättighete­r och privilegie­r än det andra.

Feminister tycker helt annorlunda. Enligt mig är machomän manshatarn­a, inte feminister­na. Machomän brukar tycka att män ska hålla sina känslor inne och inte visa sina svagheter, men det finns en risk att män som är deprimerad­e håller inne känslorna och känner att de inte finns någon annan utväg än självmord. Kan det vara därför trefjärded­elar av alla som begår självmord i Sverige är män?

Om man är deprimerad är det viktigt att prata med någon om sina känslor. Så machokultu­ren är bara emot män, inte för. Det är lite jobbigt att få frågan: ”Så du hatar män?” flera gånger i månaden, men det är något jag är van vid. Jag har ett svar jag har behövt säga flera gånger, så jag behöver inte ens tänka över vad jag ska säga: ”Nej, jag tycker att alla borde ha samma rättighete­r, män och kvinnor”.

 ?? FOTO: STEN-AKE STENBERG ?? SKILLNAD. ”Man måste veta skillnaden på feminism och sexism”, skriver en elev i 9:an.
FOTO: STEN-AKE STENBERG SKILLNAD. ”Man måste veta skillnaden på feminism och sexism”, skriver en elev i 9:an.
 ??  ?? När några hör
När några hör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden