Mitt i Skarholmen

Mitt i:s reporter

5 79 C AR . Flera tester Kan svimma till mönstring varje år. Många som söker är rejält taggade – att hota vapenvägra­re med fängelse är inte aktuellt. Mitt i:s reporter Maja Johansson testar hur det är att mönstra.

-

Z

– Fortsätt dra hela vägen upp till hakan!

Sjuksköter­skan Dan Lövfors tittar på när jag sliter med den tunga stången. Trots att jag inte är här för att mönstra på riktigt bultar hjärtat nervöst när han läser upp resultatet.

– Bra jobbat! Du fick en fyra, precis godkänt!

Jag har just testat isokaien, ett moment som många tycker är tufft. Det handlar om en maskin som mäter hela kroppsstyr­kan. Den ser ut som en skivstång som ska lyftas från golvet.

– Nio är det högsta man kan få , men det är svårt. Det brukar vara någon kille om dagen som lyckas med det. Bland tjejerna är det mer ovanligt, det kanske händer någon gång per år, säger Dan.

På hörseltest­et går det bra. Jag hör varje pip som spelas upp. Konditions­testet är däremot en prövning. I en av de stora ljusa salarna står ett tiotal träningscy­klar tillsamman­s med en brits – en säkerhetså­tgärd då det händer att folk svimmar eller kräks under testet.

– Cykla så länge du orkar, samma tempo ska hållas men det blir tyngre och tyngre, instruerar Dan.

Jag cyklar i fem minuter och skyller sedan på att jag inte har några träningskl­äder med mig. De som blivit kallade till mönstringe­n kommer inte undan lika lätt.

Sedan 2017 kommer 18-åringar från hela landet till Stockholm för att mönstra vid Plikt- och prövningsv­erket i enorma lokaler i Värtahamne­n vid Gärdet.

F

Alla i åldersgrup­pen, oavsett kön, måste svara på ett mönstrings­underlag som skickas hem. Utifrån det kallas ett visst antal till obligatori­sk mönstring, några av dem blir sedan uttagna att genomföra grundutbil­dningen.

107 000 personer födda 2005 har i år svarat på underlaget. Av dem har 24 398 blivit kallade. Planen är att 6 000 ska bli uttagna till grundutbil­dningen.

I Stockholms län har man

 ?? FOTO: ANTONIA SEHLSTEDT/FÖRSVARSMA­KTEN ?? Värnplikti­g från beredskaps­kompaniet under en övning.
Hur är det med hörseln? undrar sjuksköter­skan Dan Lövfors. Mitt i:s reporter Maja Johansson kan pusta ut. Den är perfekt.
FOTO: ANTONIA SEHLSTEDT/FÖRSVARSMA­KTEN Värnplikti­g från beredskaps­kompaniet under en övning. Hur är det med hörseln? undrar sjuksköter­skan Dan Lövfors. Mitt i:s reporter Maja Johansson kan pusta ut. Den är perfekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden