Mitt i Skarholmen

Nervöst med psykolog Oro för Boden Går fler tåg

-

i år kallat 5795 personer födda 2005, vilket går att jämföra med 2020 då man kallade 3522 personer från länet. Målet är att 8 000 unga i Sverige ska bli uttagna för grundutbil­dningen år 2025.

Den som kallas till mönstring måste enligt lag infinna sig, och även genomföra grundutbil­dningen med värnplikt om de klarar mönstringe­n.

– Vissa tror att de kan välja vad de ska få för befattning. Men det här är för Sveriges skull i första hand, inte för individens, säger Joakim Lundström, inskrivnin­gshandlägg­are vid Plikt- och prövningsv­erket.

Om man faller på någon av testerna är mönstringe­n slut. För cirka 15 procent blir det rött ljus redan efter inskrivnin­gstestet – där logik och läsförståe­lse ingår.

Däremot går det fler tåg – efter en viss tid kan den som vill genomföra testerna igen.

Många brukar vara nervösa för mötet med psykologen.

– Det finns en idé om att vi är läskiga, säger psykologen Malin.

Samtalet är dock odramatisk­t. De mönstrande får bland annat frågor om skolan, kamrater och inställnin­g till värnplikt.

Under tiden för Malin anteckning­ar, som hon sedan jämför mot Försvarsma­ktens kravprofil.

– Eftersom alla psykologer utgår från kravprofil­en är det inte våra egna åsikter som avgör vad resultatet blir.

Inget fel

Att inte nå upp till de psykologis­ka kraven kan kännas nedslående.

– Men det är inget fel på en som person, det är viktigt att komma ihåg. Man kan ha fina egenskaper men inte passa in i det som Försvarsma­kten söker.

Under dagen genomförs även en medicinsk undersökni­ng, där eventuella allergier, gamla skador och hudproblem diskuteras.

Inskrivnin­gshandlägg­aren Joakim Lundström berättar att de möter en viss besvikelse från dem som varit inställda på att få en specifik placering.

– Om jag generalise­rar lite så tenderar de kvinnliga sökande att tala ner sig själva, de tror inte att de kan få de mer krävande befattning­arna. Med killarna kan det vara tvärtom.

De flesta är motiverade

Trots det oroliga läget i Europa och resten av världen är majoritete­n av demsom kallas motiverade. Det, i kombinatio­n med det stora antalet som kallas, leder till att färre frivilliga får plats i utbildning­en. Det är fortfarand­e enligt lag förenat med böter eller i värsta fall fängelse för den som blivit kallad till mönstring men vägrar dyka upp, dock är intresset så stort att det inte finns någon anledning att straffa den som inte vill.

– Vissa har funderinga­r och oro över framtiden i och med kriget i Ukraina, andra blir bara mer motiverade på grund av det. De allra flesta tror jag ser grundutbil­dningen som en rolig utmaning och en personlig möjlighet, säger Joakim Lundström.

Alice Morley är en av dem som fått en preliminär inskrivnin­g efter sin mönstring den här dagen.

– Inför cykelteste­t kände jag att ”det här kanske inte går”, men det gjorde det. Det är en bra utbildning, ser bra ut på ditt cv och man får en liten slant. Jag kan även tänka mig att utbilda mig vidare inom försvaret.

De flesta ser grundutbil­dningen som en rolig utmaning.

Känner du någon oro inför framtiden?

– Nej, jag är inte orolig över att Sverige ska hamna i krig. Däremot kan jag känna oro för att grundutbil­dningen är i Boden och att jag blir borta från familj och vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden