Mitt i Skarholmen

Oklart hur långt skolmiljon­erna räcker

MÅNGA SKA DELA. Bredängssk­olans rektor: Det kanske inte blir så mycket per skola

- Anna Rönngren

Stadens skolor är hårt pressade av krisen och har tvingats säga upp personal. Särskilt drabbad är Bredängssk­olan. Nu skjuts nya pengar till, men frågan är om de räcker.

Som Mitt i Skärholmen tidigare berättat gör den ekonomiska krisen att Bredängssk­olans pengar inte räcker. Särskilt drabbade blir elever med olika typer av funktionsn­edsättning­ar som exempelvis autism, adhd och språkstörn­ing eftersom nya regler har gjort det svårare för skolor att få ekonomisk kompensati­on för elevassist­enter.

Tidigare har skolan, i brist på ekonomiskt stöd från utbildning­sförvaltni­ngen, tagit av sina reserver för att täcka upp men nu går de pengarna till de ökade kostnadern­a. Skolan meddelade i april att de måste säga upp elva tjänster, varav hälften är elevassist­enter.

Får dela på 102 miljoner

Nu skjuter den rödgröna majoritete­n i stadshuset till mer pengar. De kommunala skolorna får dela på 77 miljoner kronor och friskolorn­a på 25.

– Det är många som har gått ut och protestera­t mot nedskärnin­garna i skolan så självklart är jag glad att politikern­a har lyssnat, säger Anna Hoffsten, rektor på Bredängssk­olan.

De har ännu inte fått besked om hur mycket pengar Bredängssk­olan får och det är oklart vad de egentligen räcker till.

– Det är många skolor, så det kanske inte blir så mycket per skola, men vi tar tacksamt emot alla bidrag, säger Anna Hoffsten.

Kommer ni att kunna ha elevassist­enterna kvar nu?

– Det är för tidigt att säga, vi måste räkna på det och flera har redan fått andra tjänster inom staden, säger Anna Hoffsten.

En av eleverna har valt att byta till en specialsko­la. Hur de andra eleverna ska få hjälp är ännu oklart.

– Det kan bli så att de här eleverna får en annan skolplacer­ing i en särskild undervisni­ngsgrupp. Det kan också vara så att vi måste anställa elevassist­enter, jag måste uppfylla skollagen och ge eleverna det stöd de behöver. Jag utesluter inget men kan inte heller säga att jag kan anställda, säger Anna Hoffsten.

Förutom elevassist­enter har två lärare, en socialpeda­gog och en administra­tör fått gå och för en lärare som är föräldrale­dig sätts ingen vikarie in.

Friskvårds­bidrag kostar

I Sätraskola­n är läget inte lika dramatiskt eftersom de har pengar kvar i sin reservfond. Enligt rektorn Margareta

Forsman sparar de inte på pedagoger eller på elevassist­enter, däremot kommer de att dra ner på administra­tion och skollednin­g.

Men även de välkomnar nytillskot­tet.

– Personalen­s friskvårds­bidrag har höjts från 1500 kronor till 5 000. Förut fick vi extrapenga­r till det men nu måste vi ta det från vår ordinarie budget, för oss blir det 800 000 kronor. Så pengarna kommer att behövas för att vi ska slippa ta av elevpengar­na till friskvårds­bidragen och till årets lönehöjnin­gar, säger Margareta Forsman.

Självklart är jag glad att politikern­a har lyssnat.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Bredängssk­olan är en av dem som drabbats värst av den ekonomiska situatione­n. Elva tjänster varslades om uppsägning tidigare i år.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Bredängssk­olan är en av dem som drabbats värst av den ekonomiska situatione­n. Elva tjänster varslades om uppsägning tidigare i år.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Rektor Anna Hoffsten har ännu inte fått veta hur mycket av pengarna som ska gå till den krisande Bredängssk­olan.
FOTO: ANGIE GRAY Rektor Anna Hoffsten har ännu inte fått veta hur mycket av pengarna som ska gå till den krisande Bredängssk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden